Crna hronika

Preminula književna kritičarka i esejistica Hanifa Kapidžić-Osmanagić

Hanifa Kapidžić-Osmanagić, redovni član Odjeljenja humanističkih nauka ANUBiH, književna kritičarka i esejistica, preminula je sinoć u Sarajevu. Informaciju o smrti ove značajne univerzitetske profesorice na svom Facebook profilu objavila je književnica Ferida Duraković.

kapidzić osmanagić hanifa

Profesorica Kapidžić-Osmanagić rođena je 30. novembra 1935. godine u Sarajevu, gdje se i školovala. Odsjek za francuski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu završila je 1958. godine, a za redovnog profesora za savremenu francusku književnost na istom fakultetu izabrana je 1975. godine.

Radila je kao lektor u Francuskoj, gdje je u junu 1963. odbranila doktorsku disertaciju. Na Filozofskom fakultetu obavljala je dužnosti šefa Katedre za francusku književnost, predsjednika Vijeća Odsjeka za romanistiku, kao i dekana Filozofskog fakulteta u Sarajevu (1973–1975) i prorektora Univerziteta u Sarajevu (1985–1988).

U ratu 1992–1995. nastavila je svoje univerzitetske dužnosti u opkoljenom Sarajevu. Za svoj rad dobila je Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva, Dvadesetsedmojulsku nagradu BiH te brojna univerzitetska priznanja i plakete, prenosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh