Crna hronika

Hapšenja u Foči zbog prevara na Facebooku

Policijski službenici Federalne uprave policije danas su, u saradnji sa službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, nakon višemjesečne istrage, započeli s realizacijom zajedničke operativne akcije kodnog naziva “Freud”, vezano za krivično djelo organizirani kriminal, a u vezi s krivičnim djelima ucjena i prevara Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Policija bh. entiteta RS - Atvbl.com

Navedene aktivnosti provode se pod nadzorom Okružnog tužilaštva Trebinje koje pruža pravnu pomoć postupajućem Tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona Široki Brijeg, piše “Avaz“.

U sklopu navedene akcije izvršeni su pretresi na četiri lokacije na području općine Foča te su uhapšene četiri osobe inicijala N. D., M. D., D. V. i B. M., koji će, uz pratnju službenika Sektora uniformisane policije FUP-a, iz PU Foča biti sprovedeni u prostorije Federalne uprave policije u Mostaru, gdje će nad njima biti nastavljena kriminalistička obrada, nakon čega će biti u zakonskom roku predati Tužilaštvu Zapadnohercegovačkog kantona uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu.

Prilikom pretresa pronađeni su i oduzeti predmeti koji potiču iz krivičnih djela, a radi se o većoj količini krivotvorenog novca, te drugim predmetima.

Za osobe protiv kojih se poduzimaju navedene aktivnosti postoje osnovi sumnje da su, kao članovi organizirane kriminalne grupe, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi, počinile više krivičnih djela na način da su, koristeći Faceboook profile, kontinuirano postavljale objave za sigurno prognoziranje sportskih rezultata na kojima su postavljali fotografije dobitnih listića sportskih kladionica, kao i fotografije i objave dobitnika novčanih dobitaka od prognoziranja sportskih rezultata.

Osumnjičeni su Facebook profile koristili za uspostavljanje kontakata s osobama (potencijalnim žrtvama prevare) koje su informacije s navedenih profila prihvatale kao istinite. Nakon što bi uspostavili kontakt s potencijalnim žrtvama, uvjeravali bi ih da se radi o ozbiljnim organizacijama koje se bave prognoziranjem sportskih rezultata, sve kako bi uspostavili saradnju s njima, a kad bi potencijalne žrtve na to pristale, koristeći se ucjenama, primoravali su ih na daljnju saradnju te na taj način od njih dobivali veće novčane iznose.

Nastavljaju se aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh