Crna hronika

Krajiški kanibal čuvat će se i liječiti na Sokocu

Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću donijelo je presudu kojom je utvrđeno da je krajiški kanibal Sabahudin Velić ubistvo majke Nasihe (60) počinio u stanju neuračunljivosti. Veliću je istom presudom određen privremeni prisilni smještaj u zdravstvenoj ustanovi u trajanju od šest mjeseci i odmah je upućen na čuvanje i psihijatrijsko liječenje na Sokocu.

Sabahudin Velić - Slobodna-Bosna.ba

Raskomadao tijelo

U međuvremenu, pred Općinskim sudom u Bosanskoj Krupi pokrenut će se i postupak za trajno zbrinjavanje u ovoj ustanovi. To je prijedlog Tužilaštva Unsko-sanskog kantona, kojem se odbrana nije protivila, jer je tim vještaka konstatirao da Velić boluje psihotičkog karaktera iz šizofrenog spektra, uz iskrivljenu percepciju realiteta, mišljenja i shvatanja.

Stravičan čin otkriven je kad se Velić 14. septembra sam predao policiji u Sarajevu i ispričao da je u dvorištu porodične kuće ubio svoju majku, kao i da je njeno tijelo premještao na nekoliko lokacija da bi ga, u konačnici, raskomadao i razbacao po okolnim livadama, dok je jedan dio zakopao u blizini kuće. Priznao je tada da je, prije majke, zaklao i svog psa, jer je, kako je kazao, crni pas šejtan.

Tri sna

Kazao je da je sve uradio pod utjecajem crne magije, priznavši da je majku ‘prinio kao žrtvu’ i da je to morao uraditi, jer su mu stizale ‘upute’. Njegovom činu prethodila su tri sna, u kojima je sanjao da mora prinijeti žrtvu, što je i sam ispričao majci, tvrdio je tada Velić. U jednom je vidio svoje inicijale koji su svijetlili u potpunom mraku, dok je u drugom slušao govor djevojke zlatne kose, koju u snu nije mogao vidjeti, ali ni razumjeti njen govor.

Boravio u pritvoru

Sabahudin Velić boravio je proteklih mjeseci u pritvoru bihaćkog zatvora ‘Luke’, gdje je bio pod stalnim nadzorom ljekara. Za to vrijeme, kako se saznaje, simptomi duševne bolesti Veliću su se ublažili, nije koristio lijekove i poštivao je kućni red, piše “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh