Crna hronika

Ko stoji iza eksplozija na bankomatima u Hercegovini?

U posljednjih godinu dana na području HNK-a i ZHK-a dogodilo se nekoliko pljački bankomata.

Ono što je karateristično za sve njih je da su izvedene korištenjem eksplozivnih naprava. Posljednja pljačka dogodila se 27. novembra u Drinovcima kod Gruda, a tom prilikom raznesen je bankomat UniCredit banke na objektu Namex.

Dosad je utvrđeno da su se tri nepoznata muškarca, maskirana i naoružana automatskim puškama, dovezla u automobilu BMW do Namexa, te uz pomoć naprave raznijeli bankomat. Potom nisu uspjeli odnijeti sav novac jer ih je vlasnik jednog od objekata u sklopu Namexa omeo u toj namjeri.

Vlasnik je to zamalo platio glavom, jer su razbojnici čim su ga uočili zapucali prema njegovom vozilu. Srećom, čovjek je izbjegao metak, a više hitaca oštetilo je njegov automobil. Službeno dosad nije saopšteno koliko novca je na kraju odneseno. Identičan slučaj zabilježen je noć ranije u Vitini kod Ljubuškog, a na meti je ponovo bio bankomat u sklopu tržnog centra Namex. Ovaj slučaj je srećom ostao samo na pokušaju, jer su razbojnici ometeni u poslu i pobjegli su praznih ruku, prije nego su uspjeli postaviti eksploziv. Mjesec ranije, 24. oktobra, dvije osobe minirale su bankomat UniCredit' banke u sklopu supermarketa Bingo u ulici Ante Starčevića u mostarskom naselju Centar 2. U samo nekoliko minuta, pokupili su novac i nestali. Iako je policijska patrola vrlo brzo stigla na mjesto dogadaja, pljačkaši su se već uspjeli udaljiti prema naselju Centar 3 vozilom golf tamne boje, nakon čega im se izgubio trag. I u ovom slučaju istraga tapka u mjestu.

U maju prošle godine bankomat koji se nalazi na jednom od objekata u centru Blagaja također se našao na meti razbojnika. Ni u ovom slučaju nisu pronadeni počinitelji, baš kao ni u slučajevima koji su zabilježeni ranijih godina. Bankomat na benzinskoj pumpi u naselju Ortiješ je eksplodirao u novembru 2017. godine. U januaru 2015. u naselju Trn kod Širokog Brijega nepoznate osobe raznijele su drive-in bankomat. Počinitelji ovih kaznenih djela još uvijek nisu identificirani.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh