BiH

Dodik: Očekujemo da partneri u vlasti sada ispune svoje obaveze, ne bih preporučio nikome da se igra

Predjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik govorio je na današnjoj konferenciji za medije o početku pregovora Bosne i Hercegovine i Evropske unije.

Rekao je da sada očekuje da partneri u vlasti ispune obećanje i da prvi na dnevnom redu bude Zakon o Ustavnom sudu BiH te da se reguliše status sudija.

“BiH je dobila uslovne pregovore s EU, radi se o činjenici da nije utvrđen datum i to ništa nije posebno pomjerilo na tom planu, ali je potvrda da Dejtonska struktura funkcioniše”, kaže Dodik.

Dodaje da je Evropsko vijeće potvrdilo strukturu BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

“Ovo je potvrda Dejtonske i ovakve strukture i BiH i ona se neće mijenjati”, kazao je.

Nametanje zakona

Osvrnuo se i na to šta će se desiti ukoliko visoki predstavnik BiH Christian Schmidt nametne Izborni zakon ili Zakon o državnoj imovini.

“Ukoliko se bilo šta nametne zaustavljen je kompletan Evropski put BiH, RS više nije na tom putu. Ukoliko se bilo šta nametne za Izborni zakon, ili državnu imovinu, donijet ćemo naš zakon. Ne bih preporučio nikome da se igra”, rekao je.

Istakao je da je Evropsko vijeće najvjerodostojnije političke tijelo.

“Jučer je definitivno potvrđeno da su najveći autoritet na nivou EU i da mogu da određuju na koji se način BiH može kretati ka EU. Važno je primijetiti da je Evropska komisija dala podršku ovakvoj strukturu i potvrdio da je BiH politički stabilna”, rekao je.

Sada, kako kaže, očekuje da partneri iz koalicije na državnom nivou ispune obećanja te da se na stolu nađe Zakon o sudu BiH te kaže da se status sudija u Ustavnom sudu neće moći zaobići.

Sjednica u aprilu

Sa partnerima je, kaže, dogovoreno da u aprilu prijedlog SNSD-a o ovom pitanju stave na dnevni red te očekuje da partneri u vlasti ispune ranije data obećanja.

“Mi smo ranije imali dogovor sa partnerima na nivou BiH da završimo ova dva zakona, a to je zakon o sukobu interesa i borrbe protiv terorizma i Frontex, a da već u aprilu da se stavi na dnevni red stavi zakon koji smo mi predložili partnerima na nivou BiH. Imajući u vidu šta se prošli put desilo u Domu naroda PSBiH i način nakoji su oni reagovali napuštajući sjednicu i da je među Bošnjacima koji su izašli bio i predstavnik Trojke. To govori o tome da ćemo imati problema”; kaže.

Dodaje da očekuje da partneri ispune svoje obaveze i da neće dopustiti da budu prevareni. Podsjetio je da RS ima kontrolni paket akcija za glasanje na nivou BiH.

Još jednom se osvrnuo na moguće nametanje zakona.

“Ako se drzne za bilo kakvo namještanje on je razvalio evropski put i nemojte nas prozivati”, ponovio je Dodik.

Komentarisao je mišljenje Venecijanske komisije o Ustavnom sudu BiH.

“U Ustavu piše da sudije ne mogu poslije 70 godina života da nastave da rade u Ustavnom sudu. Sada vidimo da je Venecijanska komisija rekla da bi to i moglo, ali to je rušenje Ustava”, kaže Dodik.

Na kraju je podsjetio da je Turska u ranim sedamdesetim godinama prošlog vijeka dobila status pregovarača te da do danas nije dobila status člana. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh