BiH

Ptičja gripa stigla u BiH: Pronađeno 25 uginulih labudova

Farmeri budite oprezni, svako uginuće peradi ili promjenu zdravstvenog statusa prijavite nadležnoj veterinarskoj inspekciji.

Depositphotos/luislouro

Na graničnom području između Bosanske Gradiške i Srpca utvrđeno je prisustvo ptičje gripe i određene su mjere za suzbijanje ove bolesti. Lovci su u utorak, 6. februara, pronašli 25 uginulih labudova u mjestu Donja Dolina, te je na uzorku od pet jedinki potvrđeno prisustvo genoma virusa influence ptica, dok su ostali leševi zbrinuti na propisan način.

“S obzirom na to da je riječ o pojavi influence ptica kod divlje populacije nije bilo potrebno donositi stroge mjere, te se donesene odnose na pojačani nadzor, osiguravanje i održavanje higijenskih uslova i biosigurnosnih mjera u svim objektima za uzgoj i držanje peradi”, naveo je pomoćnik ministra za veterinarstvo u RS, Negoslav Lukić za agenciju Srna.

Istakao je da su nadležne veterinarske organizacije, kao i farmeri, obavezni da svako uginuće živine ili promjenu zdravstvenog statusa prijave nadležnoj veterinarskoj inspekciji. Također, s obzirom na to da je riječ o pojavi ptičje influence kod divljih ptica, izvoz mesa živine u zemlje EU nije ugrožen.

“Nesmetano će se obavljati i unutrašnji promet peradi, proizvoda od peradi i jaja, uz poštovanje propisanih veterinarskih mjera”, istakao je Lukić.

U proteklih šest mjeseci ptičja gripa kod divljih ptica prijavljena je u većini država Evrope, a kada je riječ o zemljama okruženja to su Srbija, Hrvatska, Slovenija i Mađarska. U Republici Srpskoj posljednji put je registrovana 2021. godine, piše agroklub.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh