BiH

Novinari iz Sarajeva, Tuzle i Zenice odali počast kolegama u Gazi

Udruga/Udruženje BH novinari pridružilo se Međunarodnoj federaciji novinara – #IFJ, Nacionalnom sindikatu novinara Velike Britanije i Sindikatu novinara Palestine u kampanji zaštite svih novinara i medija koji izvještavaju iz Pojasa Gaze.

Novinari iz Sarajeva, Tuzle i Zenice odali počast kolegama u Gazi - vijesti.ba

Tim je povodom danas je u Sarajevu, Tuzli i Zenici upriličeno okupljanje novinara s kako bi iskazali solidarnost sa kolegama te i na ovaj način poručili “Stop ubijanju novinara u pojasu Gaze”.

Okupljanje novinara upriličeno je i u Sarajevu, Tuzli, Zenici i drugim bh. gradovima.

Ispred Vječne vatre upriličeno je okupljanje novinara sa sjedištem u Sarajevu

Generalna sekretarka Udruženja “BH novinari” Borka Rudić ovom prilikom je istakla kako je Međunarodna federacija novinara (IFJ) objavila da je od 5. oktobra 2023. do danas ubijeno najmanje 99 novinara u Pojasu Gaze.

– Od toga najviše palestinskih novinara, njih 92. Živote je tokom obavljanja svoga posla izgubilo i četvero izraelskih i troje libanonskih novinara. Zločin nad ovim novinarima je nedopustiv. I mi jednako žalimo za svim našim kolegama koji su ubijeni tokom izvještavanja iz Pojasa Gaze. Iz Bosne i Hercegovine upravo danas šaljemo poruku da je zločin nad novinarima nedopustiv. Novinarstvo je javno dobro i novinari moraju imati minimum sigurnosnih uvjeta. Bez obzira da li izvještavaju iz centra Sarajeva danas ili iz ratnog područja Pojasa Gaze – navela je Rudić.

Ona je takođe istakla da Bosna i Hercegovina i novinari Bosne i Hercegovine imaju najviše prava da zahtijevaju siguran rad novinara i sankcioniranje onih koji su počinili zločine nad novinarima i drugim medijskim radnicima.

– U Bosni i Hercegovini je tokom rata ubijeno najmanje 80 novinara, novinarki, fotoreportera, snimatelja, vozača. Dakle svih onih koji su svojim radom doprinosili da se istina o ratu u BiH proširi. Znači za četiri godine rata u BiH je ubijeno 80 novinara. A za četiri mjeseca rata u Pojasu Gaze mnogo više. Pošaljimo poruku svima, prije svega međunarodnim organizacijama da ne smiju bez ikakvih reakcija gledati šta se događa novinarima – kazala je Rudić.

Također danas je u Tuzli, ispred zgrade RTV TK organizovalo pomen na kolege novinare poginule u Gazi. Okupili su se novinari i medijski radnici iz gotovo svih redakcija iz Tuzle.

– Nažalost, više od 90 kolegica i kolega je u Gazi izgubilo život. Izgubili su život u želji da svijetu prenesu istinu o tome šta se dešava u Gazi. Svjedoci smo da su stradale i čitave porodice pojedinih kolega, istakao je Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari.

– Mi na ovaj način skrećemo pažnju na potrebu da se rat što prije zaustavi, da se zaustavi stradanje svih civila, da neko kaže zašto su ti ljudi poginuli. Neko je za to kriv. Podsjetit ću, za četiri godine rata u BiH poginulo je ukupno 80 novinara, od čega je 10 stranih, kazao je Divković.

Divković je dodao da je današnje okupljanje podsjećanje na opasnost koja prijeti onima koji rade ozbiljno i profesionalno svoj posao.

Nekoliko zeničkih novinara i medijskih radnika, okupilo se danas na Trgu Alije Izetbegovića u tom gradu te jednosatnim skupom i paljenjem svijeća odalo počast ubijenim novinarima i medijskim radnicima u Pojasu Gaze.

– Ovo ne najmanje što možemo da učinimo, da se prisjetimo svih poginulih novinara i novinarki te ostalih medijskih profesionalaca u Gazi. Bez njih svijet ne bi znao šta se dešava u ovim ratnim područjima, kazala je predsjednica Kluba BH novinara u Zenici Velida Kulenović, pišu Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh