BiH

Zbog sumnje u neispravnost iz apoteka u BiH se povlači lijek za ovu bolest

Dodaju da se navedeni postupak povlačenja provodi na osnovu sumnje u neispravnost u kvalitetu koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije za parametar sadržaj aktivne supstance lamotrigin

Nakon što su regionalni mediji objavili da se iz Hrvatske povlači lijek Arvind 25 mg zbog sumnje u neispravnost, provjerili smo kakva je situacija u BiH, da li taj lijek postoji u registru lijekova i da li će doći do povlačenja i kod nas.

Iz Agencije za lijekove BiH (ALMBiH) za Raport su potvrdili da će doći do povlačenja lijeka i iz naših apoteka.

Kako navode, Farmavita d.o.o. Sarajevo, koja je nosilac dozvole za stavljanje u promet lijeka Arvind 25 mg tablete, u suradnji s ALMBiH provodi povlačenje serije 20923092 lijeka Arvind 25 mg tablete. Povlačenje se provodi do nivoa apoteka.

Dodaju da se navedeni postupak povlačenja provodi na osnovu sumnje u neispravnost u kvalitetu koja se odnosi na rezultat izvan granice specifikacije za parametar sadržaj aktivne supstance lamotrigin.

Lamotrigin pripada skupini lijekova koji se nazivaju antiepileptici. Primjenjuju se u liječenju dvaju stanja, epilepsije i bipolarnog poremećaja.

– Na tržištu Bosne i Hercegovine u prometu su dostupne druge serije predmetnog lijeka koje nisu zahvaćene ovom neispravnošću, kao i lijekovi s istom aktivnom supstancom, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje navedene serije lijeka ne ugrožava redovnu snabdjevenost tržišta.

Podsjećamo da su zdravstveni radnici obavezni prijaviti ALMBiH-u svako neželjeno dejstvo lijeka, kao i neispravnost u kvalitetu lijeka. Pacijenti koji su imali neželjeno dejstvo lijeka, neophodno je da se obrate svom ljekaru ili apotekaru radi savjetovanja o načinu nastavka terapije – naveli su iz Agencije za lijekove BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh