BiH

Iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH informisali javnost o sezonskoj gripi i COVID-u

Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine informisao je javnost o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji vezanoj za COVID-19 i sezonsku gripu.

Covid-19 - Ilustracija

Kako je kazao, u posljednjoj sedmici 2023. godine na području FBiH zabilježen je porast broja posjeta ambulantama porodične medicine zbog respiratornih oboljenja.

“Ovaj porast podudara se sa detekcijom virusa gripe. Već smo detektirali virus gripe A i virus grupe B. Ono što je karakteristično i jedan od indikatora koje mi pratimo, jeste da je u porastu stopa oboljevanja od bolesti sličnih gripi. U protekloj sedmici iznosila je 86 oboljelih na 100.000 stanovnika”, kazao je Musa.

Paralelno sa influencom radi se nadzor i nad COVID-19.

“COVID je od prošle godine dio integriranog sistema nadzora. Slučajevi COVID-a detektiraju se redovno. Ono što je karakteristično za ovu i prethodnu sezonu jeste da se radi o puno manjem testiranju u odnosu na prijašnje godine. Kada je riječ o hospitalicajama, one se prije svega vežu za rizične skupine, to su prije svega osobe starije životne dobi”, pojasnio je Musa.

Napomenuo je da je osnovna preventivna mjera vakcinacija i to je ono što se preporučuje stanovništvu, posebno onom rizične skupine.

“Doze su i dalje dostupne, stanovištvo se može vakcinisati. Osobe koje imaju simptome respiratornih oboljenja trebaju izbjegavati okupljanja koja mogu doprinjeti daljem širenju tih oboljenja”, dodao je Musa. prenosi Klix


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh