BiH

Satler: Vrata Evropske unije su širom otvorena za BiH, potrebno je izvršiti reforme

EU ostaje uz BiH kao vaš najveći trgovinski partner, investitor i pružaoc podrške, kazao je Satler

Johann Sattler - Vijesti.ba

Šef EU Delegacije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) uručio je Izvještaj Evropske komisije o BiH za 2023. godinu predsjedavajućoj Vijeća Ministara Borjani Krišto nakon čega je upriličena press konferencija.

Satler i Krišto su se obratili medijima. Satler je tom prilikom poručio kako se radi o uslovnom otvaranju pregovora i da su vrata Evropske unije širom otvorena za Bosnu i Hercegovinu.
Sada je sve na BiH

– Sada je na Bosni i Hercegovini da izvrši potrebne reforme, iskoristi ovu priliku i prođe kroz otvorena vrata – kazao je Satler.

Istakao je kako u Izvještaju stoji tačka koja navodi da BiH i prije marta 2024. može dati argumentaciju da zemlje članice donesu odluku o otvaranju pregovora.

– Još jedna dobra stvar ovdje je što BiH sustiže ostatak regiona. Poznato vam je, to je cijeli paket proširenja, koji se odnosi na zemlje Ukrajine, Moldavije i Gruzije. Jedina zemlja zapadnog Balkana vrijedna tog razmatranja je bila Bosna i Hercegovina.

EU prepoznaje i potvrđuje pozitivan pomak u BiH, ali jedna od stvari ovog Izvještaja navodi se negativni pomaci koji koče BiH na EU putu.

Sam Izvještaj se nadovezuje na dodjelu kandidatskog statusa prije godinu dana i jedan nesporan signal da je mjesto BiH u EU. Institucije EU naglašavaju da im je proces pridruživanja ponovo u fokusu – naglasio je Satler.

Satler je kazao kako je puno posla i toga što se treba uraditi na ekonomskim pitanjima.

– To nas dovodi do posljednje napomene danas, a tiče se Plana rasta za zapadni Balkan. Plan koji je usvojen osigurava targetirana sredstva za reforme privlače investicije, odnosno inviesticije su podsticaj za reforme.

Ovo je jedna velikodušna ponuda za cijeli region, nešto nezabilježeno u proteklim decenijama u procesima pridruživanja.
Poruka regionu

Ovim želim da zajednički da radimo na regionalnoj integraciji, ono što je započeto u okviru Berlinskog procesa. Ovo treba da prate temeljne reforme, želimo snažnije težište i pažnju dijela koji se tiče vladavine prava, korupcije, organizovanog kriminala.

Četvrta stvar koja je mnogima najinteresantnija je ona finansijska. Šest milijardi eura, dvije su bespovratna sredstva, grantovi, a četiri zajmovi i krediti. Ovo nije neki tek dodatni finansijski instrument. Ako tome prirodate ostale finansijske pomoći, time smo zapravo dosegli nivo finansijske podrške usporediv sa sredstvima koje povlače zemlje članice u smislu koristi koje ostvaruju. To je novina koja dolazi sa Planom rasta i mislim da je sjajna poruka koja je data zemljama regiona.

To nije novac koji će se tek tako davati ni za šta, davat će se pod uslovom reformi i prati modalitet programa rekonstrukcije i oporavka koji je osmišljen za zemlje članice nakon pandemije po istim principima – po principu reforme – naveo je Satler.

Pozvao je domaće lidere i institucije da poduzmu korake koji će imati pozitivne efekte na kvalitetu građana u BiH.

Satler je najavio da će se polovinom decembra održati novi samit između EU i zemalja zapadnog Balkana.

– Nadamo se da će BiH imati već neke konkretnije nacrte reformi za predstojeće četiri godine i da ćemo imati usvajanje tih reformi od strane Vijeća ministara i EU – rekao je Satler i dodao:

– EU ostaje uz BiH kao vaš najveći trgovinski partner, investitor i pružaoc podrške. prenosi Avaz


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh