BiH

Počela je sezona kiša, evo šta možete uraditi kada vas vozač zalije na trotoaru

Dolazak jeseni i početak zime za pješake koji žive u zemljama sa slabijom saobraćajnom infrastrukturom obično znači i strah od toga da na posao ili s posla kući ne dođu mokri.

Neoprezni i neodgovorni vozači često ne obraćaju pažnju na vodu koja se nalazi na cesti nakon padavina, pa na tim dionicima ne usporavaju i to često rezultira zalijevanjem pješaka koji se nalaze u blizini. Takvi primjeri su česti i u Bosni i Hercegovini pa vrijedi podsjetiti šta koja su prava pješaka i kazne za vozače u ovim slučajevima.

“članom 112. stav 2. Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini definisano je da vozač koji se kreće mokrim kolovozom u naselju dužan da prilagodi brzinu kretanja vozila tako da izbjegne prskanje pješaka koji se kreću ivicom kolovoza ili trotoara”, naveli su iz Ministarstva unutrašnjih poslova za Klix.ba i dodali da će vozač u slučaju kršenja ove odredbe biti kažnjen s 30 KM.

Vozača koji je počinio navedeni prekršaj pješak može prijaviti nadležnoj policijskoj upravi, po mjestu događaja, naveli su iz MUP-a i dodali da bi pješak u policijsku stanicu trebao doći odmah nakon događaja, odnosno da bi se na njemu trebali vidjeti tragovi neodgovornog ponašanja vozača.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh