BiH

Sladić otkrio do kada će trajati miholjsko ljeto i kada nastupa zima

Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić je za N1 komentarisao visoke temperature za ovo doba godine i do kada će trajati miholjsko ljeto, te kakva nas zima očekuje.

Nedim Sladić- novi.ba

Miholjsko ljeto i dalje traje i šta će biti s vikendom koji je pred pred nama.

“Šetaćete po prirodi i ne očekuju se padavine tokom vikenda. Pogotovo za stanovnike Bosne, uz manje vjetra. U Hercegovini povremeno kiše koje su zahvatile Sloveniju i kontinetalnu Hrvatsku i Jadran. Neke veće količine padavina u BiH se ni tokom dana ne očekuju uz pokoji pljusak, vikend sunčaniji i visoke temperature, posebno za ovaj period godine”, kazao je Sladić.

Do kada će trajati miholjsko ljeto u BiH, Sladić kaže da će ovaj period visokih temperatura biti još nekoliko dana.

“Trebalo bi potrejati pet, šest, sedam dana i onda bi se tremperature vraćale uobičajnim za ovo doba godine.”

Njegova izjava u vezi sa zimom kao bomba odjeknulada zima možda neće biti hladna ako bude i duga, koliko je to ustvari moguće predvidjeti u ovom trenutku?

“Pouzdano ne. Pojedine indicije daju okvirnu sliku. Trebali bi sačekati 15 dana novembra pa naći analogiju pripadajuću. Uzimajući u obzir da sibirski sniježnji pokrivač nije veći nego prošlih godina, a glavni je pokretač vremenski prilika u ovom dijelu Evrope. Zapravo, to su faktori kojima možemo priliminarno vidjeti kako će se zima ponašati. Dešavaju se neke stvari bez presedana i ne može se donositi zaključak. Blaža zima se očekuje, ali ako se podrobnije pogledaju numerički izračuni u januaru, bi bila velika vjerovatnoća hladnog prodora, odnosno, drugi dio zime sa nešto hladnijim vremenom”, rekao je, piše N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh