BiH

Nedim Sladić otkrio kada se očekuje prvi snijeg u BiH

https://crna-hronika.info/nedim-sladic-otkrio-kada-se-ocekuje-prvi-snijeg-u-bih/545319#:~:text=Meteorolog%20Nedim%20Sladi%C4%87%20govorio%20je%20o%20trenutnim%20vremenskim%20prilikama%20te%20najavio%20kada%20mo%C5%BEemo%20o%C4%8Dekivati%20neke%20ozbiljnije%20promjene%20vremena%20u%20BiH.

“Mjesec septembar je prema statistikama ušao kao treći najtopliji mjesec od početka mjerenja u našoj zemlji. Ove temperature nisu uobičajene za ovo doba godine, ali da su se dešavale i ranije, jesu. Ovo nije nešto što nismo viđali, ali kada gledamo višegodišnji prosjek, svakako da su temperature iznad prosjeka”, kazao je Sladić.

Sladić dodaje da se može reći da smo iza nas ostavili vruće i žarko ljeto.

“Kada već idemo u tranziciju prema malo svježijem dijelu godine, možemo reći da smo iza nas ostavili vruće i žarko ljeto, pogotovo u julu i augustu mjesecu. Mnogi su se žalili kako nisu mogli dobro spavati“.

“Nagle temperaturne oscilacije svakako mogu utjecati na ljude. Preko dana temperature idu i preko 30, a onda se spuštaju na jednocifrene vrijednosti. To je nešto što je situacija kojoj svjedočimo dugi niz godina. Mi najteže podnosimo period tranzicije iz zime ka proljeću, odnosno ljeta ka jeseni. Da su te amplitude jake, jesu, ali to je sastavni dio naših mjeseci“, dodao je Sladić.

Šta nam slijedi?

“Slijedi nam natprosječna toplota i temperatura zraka uz dosta sunčanih intervala, u sunčano vrijeme će porasti temperature naročito u četvrtak. U petak približavanje novog frontalnog poremećaja, donijet će prolazan porast naoblake, to su oni “mliječni” oblaci nalik na veo, odnosno nije teški oblak nego prozirni oblak.

Takve situacije su predznak promjene vremena. Jugo će jačati u višim područjima, bit će više vlage, pa će tokom vikenda biti povećane naoblake, a u nedjelju približavanje frontalnog poremećaja, pojačavat će hladniji zrak prema jugu i samim tim možemo govoriti da drugog dana vikenda očekujemo pad temperature zraka i kišu koja će iduće sedmice najviše zahvatiti veliki dio naše zemlje. Mogla bi potrajati 3-4 dana, temperature će pasti a dovoljno će biti niske na najvišim vrhovima planina da zabilježimo pahulje snijega“, kazao je i dodao,piše Crnahronika

“To je nešto što viđamo svake godine, nije ništa neuobičajeno, prošle godine smo to vidjeli krajem septembra mjeseca”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh