BiH

Schmidt danas iz Srebrenice nameće novu odluku!?

Visoki predstavnik Christian Schmidt će održati konferenciju za medije danas u 13:10 sati.

Christian Schmidt - Faktor.ba

Konferencija za medije Christiana Schmidta održaće se u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Schmidt bi danas, kako saznajemo, mogao nametnuti novu odluku. Simbolično iz Srebrenice. Neki izvori govore da bi visoki predstavnik mogao nametnuti odluku da presuđeni ratni zločinci ne mogu biti kandidati na izborima niti obavljati javne funkcije.

Schmidt je prošle sedmice na Međunarodnoj konferenciji povodom 30 godina od osnivanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu rekao da se mora jasno staviti do znanja da niko ko je osuđen u Hagu ili na drugom sudu po ovim optužbama ne bi trebao više biti dio javnog života i na javnoj funkciji.

– Svi trebaju znati što se dogodilo, rekao je Schmidt i dodao da je potrebno imati registar onih koji su počinili ratne zločine po preporuci EU-a i da na tome rade.

– Pratim prethodni izvještaj Evropske unije iz 2019. godine i učinit ćemo to u što skorijem vremenu, zaključio je Schmidt, pišu Vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh