BiH

Vježba EUFOR-a u Butmiru: Vojni odgovor zadnja opcija

U bazi Butmir danas je održan Dan visokih zvanica na vježbi ‘EUFOR Brzi odgovor 2023″.

Vježba EUFOR-a u Butmiru - vijesti.ba

Izvedena je metodsko-pokazna vježba kojom je EUFOR demonstrirao svoje sposobnosti na kopnu i u zraku, kao i tehničko-taktički zbor vozila i opreme Multinacionalnog bataljona EUFOR-a.

Danu visokih zvanica prisustvovali su predstavnici državnih organizacija i stranih ambasada.

“Čast mi je poželjeti vam dobrodošlicu na današnju vježbu ‘Brzi odgovor 2023’. Dužnost EUFOR-a je, kako stoji u našim ciljevima, da obezbijedi stabilnost i sigurnost države Bosne i Hercegovine. Mi smo partneri države Bosne i Hercegovine, Oružanih snaga i svih građana ove zemlje, bez obzira na nacionalnost i vjerska uvjerenja”, rekao je komandant EUFOR-a Helmut Habermayer, te nastavio:

“Koncept EUFOR-a dozvoljava da sa malo prisutnih trupa u BiH, uz sposobnost da poveća broj snaga. Vježba ‘Brzi odgovor” nam omogućava da se uvjerimo kako možemo da ispunimo našu misiju. Ja lično vjerujem da je uvježbavanje sposobnosti rezervnih snaga ključno da EUFOR funkcioniše.

Fokus nije samo da bude na usluzi pripadnicima međunarodna zajednica u očuvanja mira, nego i na usluzi stanovnicima BiH u ovim odnedavno teškim vremenima. Mora biti jasno svima da je vojni odgovor zadnja opcija i uvijek mora biti odluka naših političkih predstavnika. Želim da ovu priliku iskoristim da se zahvalim svim onima koji učestvuju u ovim saradnjama. Očuvanje demokratije kroz razgovor je značajno za čuvanje mira”, zaključio je Habermayer.

Podsjetimo, u toku je godišnja vježba “EUFOR brzi odgovor 2023” koja je počela 11., a trajat će do 29. septembra širom BiH.

U vježbi sudjeluju vojnici iz 22 države učesnice misije EUFOR-a, a svrha vježbe je pokazati spremnost EUFOR-a i potvrditi njegovu stalnu podršku u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u našoj zemlji.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh