BiH

Da li će saborna crkva u Mostaru konačno biti obnovljena?

Uoči svečanog obilježavanja 150. godišnjice posvete saborne crkve Svete Trojice u Mostaru, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg sastao se u zgradi Kantonalne vlade s mostarskim parohom Duškom Kojićem.

Razgovarali su o nastavku obnoviteljskih radova na sabornoj crkvi koji su ušli u završne etape, kao i o potrebama srpske zajednice i ustavnopravnomu položaju srpskoga naroda u HNK-u, saopšteno je iz Vlade HNK-a.

“Mostarska saborna crkva nije samo mostarski i bosanskohercegovačkih spomenik kulturne baštine. Ona se ubraja među neke od najposebnijih vjerskih zdanja na Balkanu. Također, jednim je od znamena multietničnosti našega grada, što je na tragu i političke opredijeljenosti ove vlade koju svjedočimo u kontinuitetu, kroz cijelo trajanje našega mandata”, kazao je tom prilikom Herceg.

Dodao je kako Vlada HNK-a pruža potporu svim gradovima i općinama, kao i svim vjerskim i nacionalnim zajednicama u HNK-u, pa tako i Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenim objektima u HNK-u.

“S ponosom podsjećam na činjenicu da je upravo ova vlada riješila dugogodišnje pitanje ustavne konstitutivnosti Srba u HNK-u i time poslala snažnu poruku kako je ova država jedino moguća ukoliko se neotuđiva nacionalna prava zajamče kroz najvažnije dokumente, za svaki narod i za svakoga građanina na cijelom njezinu prostoru”, kazao je Herceg, najavivši nastavak potpore konačnomu završetku obnove saborne crkve.

Paroh Kojić upoznao je svog domaćina s tokom završnih radova na sabornoj crkvi, ujedno zahvalivši Vladi koja je uvijek imala sluha za probleme srpske pravoslavne zajednice u Mostaru, tako i u cijeloj dolini rijeke Neretve.

U sapštenju se dodaje kako je upravo Vlada HNK-a u decembru prošle godine među prvima reagirala finansijskom potporom kada je nepoznati počinitelj, ili više njih, devastirao električne instalacije na crkvi.

Na sastanku je najavljeno da će u povodu 150. godišnjice posvete saborne crkve Svete Trojice patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije posjetiti Mostar, piše Bosniainfo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh