BiH

OSCE: Od 2015. u BiH ubijeno 56 žena

Iz Misije OSCE-a u BiH oglasili su se saopćenjem i poručili da svim nivoima vlasti u BiH prioritet mora biti prevencija rodno zasnovanog nasilja, uključujući nasilje u porodici.

OSCE - Screenshot

Duboko smo potreseni pokušajem femicida koji se dogodio u Bijeljini. Sve veći broj ovakvih slučajeva i cjelokupno stanje kada je u pitanju rodno zasnovano nasilje izazivaju zabrinutost i uznemirenost”, naveli su.

Dodali su da je od 2015. godine 56 žena izgubilo život u Bosni i Hercegovini, a samo u 2021. i 2022. godini počinjeno je 19 ubistava koja se mogu kvalifikovati kao femicid.

Prema istraživanju OSCE-a, čak 48 posto žena u BiH doživjele su neki oblik zlostavljanja, uz napomenu da od tog broja, čak 84 posto slučajeva zlostavljanja nije prijavljeno.

Hitno djelovanje je imperativ. Svim nivoima vlasti u BiH prioritet mora biti sprečavanje i odgovor na rodno zasnovano nasilje, uključujući nasilje u porodici. Uz međusobnu saradnju možemo iskorijeniti te zločine koji čine neprihvatljivu štetu i pojedincima i društvu”, poručuju iz OSCE-a.

Na kraju dodaju da vjeruju da će nadležni organi pokazati odgovornost i dati prioritet rješavanju ovog hitnog problema.

Izgovori više nisu prihvatljivi, jer svaki dan koji prolazi može rezultirati sa još više izgubljenih života”, upozoravaju iz OSCE-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh