BiH

Sladić odgovorio na pitanje mnogih: Koliko je intenzivan trenutni toplotni val?

Nedim Sladić, bosanskohercegovački meteorolog oglasio se danas, 21. augusta, najavio da ljetu još nije kraj i otkrio kakve nas temperature očekuju do kraja mjeseca.

Meteorolog se oglasio na Facebook profilu, a objavu prenosimo u cijelosti:

“Koliko je intenzivan trenutni toplotni val? Prilično snažan!

Primjeri su to sa radiosondažnih stanica Novara Cameri (Italija) i Stuttgart (Njemačka). Da biste pronašli tačku ledišta, potrebno je na obje lokacije popeti se na nadmorsku visinu od oko 5000 metara nadmorske visine (dio gdje crvena linija presjeca 0 °C izotermu – isprekidanu tirkiznu liniju).

Tačnije, za primjer Stuttgarta, do 4858 metara nadmorske visine gdje je vertikalni profil dosegnuo 0.6 °C – što otprilike i odgovara visini Mont Blanc gdje je 2022, 2019. i 2003. zadnji put temperatura zraka na najvišem europskom vrhu prelazila 0 °C.

Toplotni val će polako se širiti i prema istoku, odnosno prema Balkanu. Najviše temperature zraka očekujemo oko 25/26.08. uz dnevne temperature od 32 do 37, na jugu do 40 °C. prenosi radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh