BiH

Sladić o narednim danima: Ovo odavno za Sarajevo nisam vidio, kao da je Afrika

Nedim Sladić, bosanskohercegovački meteorolog na svom Facebook profilu je objavio osvrt o vremenskim prilikama za naredne dane u Sarajevu.

Odavno ovakav vertikalni profil nisam vidio za Sarajevo sa dobro izmiješanim konvektivnim graničnim slojem do gotovo 3 km visine uvis – profil tipičniji za sjever Afrike nego umjerene geografske širine u ponedjeljak i srijedu. Potencijalna temperatura (adijabatski, tj. bez dodavanja toplotne energije, spuštena parcela zraka sa određene visine na 1000 hPa) je blizu 40 °C, uz tačku rosišta na oko -2 °C. Ovaj podatak ukazuje na prilično suh zrak u nižim nivoima atmosfere. Uz pojačanu insolaciju (Sunčevo zračenje) i uslove pretežne vedrine vrlo brzo će se podloga zagrijavati jer su senzibilni fluksevi nadjačali latentne.

U srijedu, 19.07.2023. profil je još impresivniji – novi sloj koji se miješa i pokušava uskladiti s inicijalnim graničnim konvektivnim iznad 3 km visine sve do srednjih nivoa troposfere. Da li to mi opasno pohodimo sarajevski julski rekord od 28.07.2021. od 38,5 °C?


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh