BiH

Povećan broj razvoda brakova u BiH

Odluku o razvodu braka nije lako donijeti, a stručnjaci smatraju da je to jedna od najvećih psiholoških trauma za cijelu porodicu.

Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u našoj državi došlo je do povećanja razvoda, a do smanjena sklapljanja braka.

Tokom prva tri mjeseca u 2023. godine u BiH sklopljeno je 2.467 brakova, što je u odnosu na isti period 2022. godine pokazuje smanjenje za 7,53%.

Tokom prva tri mjeseca 2023. godine razvedeno je 540 brakova, što predstavlja povećanje od 19,73% u odnosu na isti period 2022. godine, prenosi N1.

Prošog mjeseca je zbog povećanja broja razvoda pokrenut program ‘Predbračno savjetovanje’ u Kantonu Sarajevo. Kantonalna javna ustanova “Porodično savjetovalište” pokrenula je socijalni program za sve stanovinike KS koji se odluče da stupe u brak.

Teme o kojima će se razgovarati na projektu su izbor partnera – upoznavanje i aktivno slušanje, rješavanje konflikta u partnerstvu te kvalitetan i funkcionalan brak.

Za sve one koji se odluče učestvovati u tom programu potrebno je da uzmu pozivnicu od matičara i/ili da se jave u KJU “Porodično savjetovalište”.

Inače, odluku o razvodu najčešće donose parovi u četrdesetim godinama, pokazuju podaci Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine. Statistike govore i da u dobi mladenaca od 20 do 28 godina starosti na svaki treći sklopljeni, dolazi po jedan razvedeni brak.

U nastavku pogledajte unazad 10 godina koliko je bilo sklopljenjih, a koliko razvedenih brakova. Prema podacima, interesantno je da se na početku pandemije Covid 19, 2020. godine, najmanje ljudi odlučivalo za bračnu zajednicu, piše N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh