BiH

Čović: Poruke iz RS-a smatram neprihvatljivim i neprimjerenim, moramo naći sklad

Dragan Cović - N1

Predsjednik HDZ-a i HNS-a Dragan Čović osudio je današnje izjave predsjednika RS Milorada Dodika, u kojima je najavio da će nastaviti sa udarima na državu.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt je jučer donio odluku o poništavanju zakona koje je donijela NSRS, a koje se tiču nepoštivanja odluka visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH. Međutim, Dodik je poručio danas da to neće poštovati te da nastavljaju sa realizacijom neustavnih i separatističkih zakona.

Čović se danas oglasio nakon Dodikovih izjava na Kozari kazavši kako to nije način na koji će BiH moći funkcionisati.

“Smatram neprihvatljivim i neprimjerenim poruke koje dolaze iz Republike Srpske. Moramo naći ustavni sklad u djelovanju međunarodnih institucija i domaćih nositelja izvršne i zakonodavne vlasti u BiH”, rekao je Čović.

Ono što ga posebno interesuje je provedba zaključaka o usvajanju paketa reformskih zakona s ciljem napretka na putu ka EU. To je dogovoreno i na sastanku u Konjicu, međutim problematično je što Dodik usvajanje cijelog paketa uslovljava uvođenjem nacionalne zastupljenosti u Ustavni sud.

“Hitno se moramo vratiti provedbi zaključaka drugog dijela sastanka u Konjicu i realiziranju 14 KP na EU putu naše domovine”, poručio je Čović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh