BiH

Nikšić: Dodik nastavlja običaj nepoštivanja drugih naroda uoči vjerskih praznika

Bosna i Hercegovina je neupitna činjenica, svaka aktivnost usmjerena protiv toga je ništa drugo do državni udar, rekao je

Premijer Federacije BiH i lider SDP-a Nermin Nikšić kazao je da Milorad Dodik nastavlja svoj običaj da uoči vjerskih praznika drugih naroda pokaže nepoštivanje prema onima koji praznik slave.

– Tako je uradio prilikom posljednjeg najvećeg katoličkog praznika Uskrsa, tako je danas zajedno sa poslušnicima iz Narodne skupštine uradio i uoči Kurban-bajrama. Već smo navikli na ponašanje kojim se pokušava dodvoravati građanima u RS. Naravno da su njegovi takvi postupci u pravilu, a kako bi bilo drugačije, usmjereni protiv Bosne i Hercegovine, njenih institucija, njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

Direktan napad na BiH
Nisam pristalica prepucavanja kroz medije, jasno sam u više navrata kazao da to što govori i radi nije ni u čijem interesu, naprotiv. Formirali smo Vijeće ministara koje je do sad pokazalo da može raditi u interesu građana ove države i čvrsto se držimo principa dogovora o tome. Pokušavamo zajednički raditi na nivou entiteta. Ali isto tako smo u više navrata istakli da napade na Bosnu i Herecegovinu nećemo tolerirati.

NSRS je danas usvajanjem Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH izvršila direktan napad na Bosnu i Hercegovinu, na Dejtonski mirovni sporazum na koji se tako često pozivaju i na Ustav Bosne i Hercegovine. To jednostvano ne mogu prešutjeti. Naše strpljenje ima svoje granice.

Pozivanje na povlačenje Zakona je naivno
Pretpostavljam da pozivati NSRS da povuče danas usvojeni Zakon je u najmanju ruku naivno. Pozivati Milorada Dodika da prestane sa destruktivnom politikom, da prestane napadati i urušavati institucije Bosne i Hercegovine, da prestane opstruirati i ugrožavati sve dobro što se trudimo napraviti za ljude u ovoj zemlji, također je naivno. Ipak, bez obzira na to još jednom ga pozivam da prestane provocirati građane Bosne i Hercegovine svojom retorikom.

Nije dobro živjeti u iluziji o secesiji, otcjepljenju i povratku u ratna vremena. Bosna i Hercegovina je neupitna činjenica. Svaka aktivnost usmjerena protiv toga je ništa drugo do državni udar i napad na Dejtonski mirovni sporazum i član III u kojem jasno stoji da i Republika Srpska kao i ostali dijelovi Bosne i Hercegovine moraju u potpunosti poštivati odluke institucija naše zemlje, što uključuje konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine – naveo je Nikšić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh