BiH

Ministar Almir Bečarević o izmjeni uredbe u FBiH: BiH dobiva plin od Azerbejdžana?

Otvoriti tržišta plina na isti način kao i struje, goriva i peleta

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Almir Bečarević predlaže potpunu liberalizaciju tržišta prirodnim plinom kako bi se i u ovom segmentu otvorila tržišna utakmica i otklonile sve sumnje u iznose nabavne i prodajne cijene. Za to je, pojašnjava, dovoljna izmjena samo jedne rečenice u uredbi kojom je FBiH regulirala tržište plina.

Mogućnost kupovine
– Time bi se od 1. januara 2024. otvorilo tržište prirodnog plina, na isti način kako je otvoreno po pitanju električne energije, uglja, peleta i goriva. Tako će snabdjevač dokazati da ima dobru cijenu. Kad to predlažem, prvenstveno mislim na mogućnost kupovine plina iz Azerbejdžana, što će, vrlo vjerovatno, biti moguće od januara ili u toku 2024. godine – pojasnio je Bečarević.

Bečarević: Pljačka građana. Printscreen

Ovakvom prijedlogu prethodile su polemike i optužbe vezane za trenutnu nabavnu i prodajnu cijenu plina u BiH. Bečarević je upozoravao na pljačku građana Sarajeva, enormne prihode “Energoinvesta” kao uvoznika te tražio reakciju Vlade FBiH. Kaže da nema ništa protiv toga da ova kompanija i dalje bude snabdjevač, ali da proces mora biti transparentan.

Nije uvaženo
– Tvrdim da cijene moraju biti niže. Vlada KS je dala primjedbu, jer mislimo da cijena može biti niža. Ovim bi se stvorili preduvjeti za utakmicu, za ono što vrijedi u cijeloj Evropi, da onaj ko je najpovoljniji, ima mogućnost da prodaje plin. Liberalizacijom tržišta bismo natjerali dobavljača da smanji razliku između prodajne i nabavne cijene i stvorili uvjete da imamo još jeftiniji plin – istakao je Bečarević te je dodao da “Energoinvest” nije uvažio ni zahtjeve Parlamenta FBiH i Vlade KS da pokaže fakturu s nabavnom cijenom plina.

Dodaje da je BiH peta u svijetu po oboljenjima nastalim na osnovu zagađenja zraka te da je za građane KS što niža cijena plina prva mjera kako bi se takva situacija počela mijenjati.

Bečarević je dodao da nije normalno da premijer FBiH, pod čijom je ingerencijom “Energoinvest”, ne može javno i transparentno objaviti fakturu “Energoinvesta” i “da se svi mi uvjerimo je li naša sumnja opravdana”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh