BiH

Neira Mulić (22) iz GSS-a Novi Grad: Dok ne vidi svojim očima čovjek ne može vjerovati šta se desilo

Neira Mulić (22), reprezentativka ženske hokejaške reprezentacije BiH zajedno sa drugim pripadnicima GSS Novi Grad nakon razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku i Siriju otputovala je u najpogođeniji turski grad Antakya.

Neira Mulić - klix.ba

Za Klix.ba govorila je o tome kakva je situacija na terenu sada.

Neira Mulić zajedno sa svojom ekipom dio je pozitivne priče o razvoju bosanskohercegovačkog ženskog hokeja. Sada, zajedno sa ekipom Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo spašava živote pogođenih razornim zemljotresom u turskom gradu Antakya.

Zajedno sa ekipom prije sedam dana je otišla u Tursku. U Antakyu su stigli kasno navečer i nakon tri sata sna krenuli su na teren gdje je prvo spašavanje bilo uspješno i izvukli su živu osobu.

“Iz Sarajeva je krenulo 20 volontera Gorske službe spašavanja i dva prevodioca. Svi spasioci koji su krenuli, obučeni su za ovakve stvari. Čak smo obuku radili zajedno sa Turcima, oni su nas obučavali, što nam je jedno veliko olakšanje jer nam vjeruju, znaju koliko znamo i dozvoljavaju nam da radimo rizičnije stvari jer znamo sami procijeniti. Brinu o sigurnosti spasioca tokom izvlačenja da bude što manje povreda, jer kako kaže šef, tu smo da spasimo živote, ne da ih gubimo”, rekla je Mulić.

Neira je poručila da je bilo jako puno komplikacija u vezi same organizacije prije samog odlaska u Tursku.

“Nakon šro smo dobili karte od turske agencije za saradnju i koordinaciju TIKA, morali smo otići u Opštinu i potpisati izjavu da dobrovoljno odlazimo i da ovjerimo te potvrde u Opštini”, rekla je.

Na početku nije bilo mogućnosti da se ekipe rasporede po smjenama. Iako se pazi da ekipe koje su već puno vremena proveli na terenu imaju bar malo odmora, prvih dana je bilo toliko posla da se jednostavno nisu mogli mijenjati.

“Imali smo čak situaciju da smo bili 24 sata na terenu ukupno što je bilo jako naporno, ali smo izdržali jer smo obučeni i došli smo spremni, znali smo šta nas čeka. U medijima se vidi samo pet posto od svega što se ovdje dešava. Dok ne vidi svojim očima, čovjek ne može vjerovati. Neke scene ovdje što sam ja vidjela i doživjela, prije sam vidjela samo u filmovima. Totalno je nestvarno i trebalo mi je par dana da uopšte shvatim i da prihvatim šta se dešava jer mi je bilo nestvarno”, rekla je Neira.

Tim GSS Novi Grad Sarajevo uspješno je izvukao trinaest osoba, ali nažalost, poginulih je bilo puno više. Kao i drugi, tim GSS-a radi zajedno sa turskim spasiocima.

“Turski spasioci se brinu da timovima iz drugih država ništa ne fali i paze nas na svaki mogući način. Kad vide da smo umorni, iako hoćemo da izađemo na drugu lokaciju jer želimo da pomognemo i da damo sve od sebe, oni nam ne dozvoljavaju, pošalju nas da se odmorimo i onda nastavljamo nakon odmora. Također na terenu nam se pridružili i Oružane snage BiH. To je deset pripadnika Oružanih snaga koji se brinu o našoj sigurnosti i jako porfesionalno rade svoj posao”, rekla je.

U ovakvim okolnostima spasioci često zaborave na sebe fokusirajući se na to da pomognu što većem broju ljudi.

“Sve vrijeme stavljamo svakoga ispred sebe. Brinemo se, naravno, i o sebi, jer smo tim gdje se svako brine o svakome. Ali takva je situacija da o sebi razmišljamo samo kada je u pitanju sigurnost, da smo sigurni dok radimo posao. I najvažnije nam je da radimo svoj posao i da po mogućnosti izvučemo živu osobu”, rekla je.

Poručila je i da spasioci, pored ljudi, spašavaju i veliki broj kućnih ljubimaca.

“Jako se brinu o ljudima da budu na sigurnom, da svi koji su ostali bez kuća imaju sve neophodno. Trude se da im ne fali ništa. Koliko se brinu o ljudima toliko se brinu i o životinjama. Svaki put kad vide životinju iznijet će i životinju, hrane pse i mačke okolo koji su ostali bez svojih porodica i vlasnika”, rekla je.

U Tursku je Neira je stigla sa svojim ocem koji je također dugogodišnji član GSS-a Novi Grad. Zajedno du radili na izvlačenju povrijeđenih. Dok se on spušta u ruševine, Neira je na terenu sa medicinskom opremom i brine o svim spasiocima. Ali, kako kaže, kad je situacija hitna, svi rade sve.

Mulić je ispred sebe i omiljenog sporta stavila ljudske živote i umjesto putovanja u Mađarsku na utakmicu protiv mađarskog tima, otputovala je u Tursku.

“Ja sam se prijavila da idem, ali onda se desila ova nesreća u Turskoj i odlučila sam da dođem ovdje da pomognem ljudima. Jeste mi to malo teško palo što neću biti sa timom i dati sve od sebe da pobijedimo i da gradimo sebe. Ali ipak, koliko god volim hokej, stavljam ljudske živote i pomoć drugima ispred ovog sporta”, rekla je Mulić.

Neira Mulić je primjer djevojke sa velikim i hrabrim srcem. Sa samo 22 godine suočava se sa situacijama koje ne može izdržati mnogi stariji. Kaže da je kroz Gorsku službu spašavanja susretala se sa raznim situacijama i vidjela razne prizore, ali ipak, nije jednostavno izdržati ovaj pritisak.

“Dobro sam što se tiče psihičkog zdravlja. Ne mogu reći da sam se navikla na ovo, meni je sve ovo šokantno, ali sam došla s ciljem da pomognem i znam da ako mene sad ovo bude doticalo, neću moći pomoći nikome, jer onda će meni trebati pomoć. Kad sam ušla u prvi avion, rekla sam sebi: “Gasimo emocije, idemo hladne glave odraditi posao, pomoći ljudima. A kasnije ćemo razmišljati o svemu”. Stigne me ponekad kad sam umorna, kada dođem s terena nakon teške noći ili teškog dana, nakon ružnih prizora, ali jednostavno budem toliko umorna da legnem spavati i tako na neki način iskanališem da ne razmišljam o tome previše”, rekla je Mulić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh