BiH

Ustavni sud odlučio: Nema zajedničkih, postoje samo institucije Bosne i Hercegovine!

Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je na današnjoj sjednici, 20. januara, dio državnog Zakona o zastavi, u dijelu u kome se navodi odrednica “zajedničke” ispred riječi institucije BiH.

Ustavni sud BiH - Cin.ba

Ovu odluku Sud je donio odlučujući po apelaciji koju je prošle godine podnio Denis Zvizdić, tada zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Ustavni sud je utvrdio da navedeni član u dijelu koji glasi: “zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama” nije u skladu sa članom I/2. u vezi sa članom III/1. Ustava Bosne i Hercegovine i ukinuo ga.

U ovoj odluci Ustavni sud je između ostalog naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice “zajedničke” ispred izraza “institucije” promijenio smisao člana III/1 Ustava Bosne i Hercegovine koji propisuje postojanje isključivo “institucija Bosne i Hercegovine”.

Na taj način zakonodavac je postupio suprotno načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine zato što je osporenom odredbom zakona izmijenio suštinu jasne ustavne odredbe iz člana III Ustava Bosne i Hercegovine. prenosi radiosarajevo


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh