BiH

Fajon: Od BiH zavisi koliko će jako stisnuti pruženu ruku EU

“Iskoristite priliku koja vam je ponuđena, ruku Evropske unije koja vam je pružena, a od Bosne i Hercegovine ovisi kako će jako stisnuti tu ruku”…

Tanja Fajon - fena

“Iskoristite priliku koja vam je ponuđena, ruku Evropske unije koja vam je pružena, a od Bosne i Hercegovine ovisi kako će jako stisnuti tu ruku” poručila je Tanja Fajon, ministarka inostranih poslova Republike Slovenije u petak u Sarajevu.

Ona je nakon sastanka sa Biserom Turković, ministarkom inostranih poslova BiH kazala da je Slovenija dala ruku i tu je da ponudi stručnu pomoć Bosni i Hercegovini, koja će se na tom putu susresti sa zahtjevnim i teškim izazovima u procesu reforme unutar BiH.

Izrazila je zadovoljstvo što je u Sarajevu, prvi put nakon što je BiH dobila status kandidata EU na kojem je čestitala građanima BiH.

Dodala je da će nakon dodjele kandidatskog statusa, institucije BiH morati uraditi svoj dio zadatka, ispuniti 14 ključnih prioritetnih zadataka koje je odredila Komisija, a koji će omogućiti početak pristupnih pregovora sa EU i to posebno u oblastima vladavine prava i slobode medija.

Tokom sastanka, prenosi Fena, razgovarano je i o bilateralnim odnosima Slovenije i BiH koji su, kako je ocijenjeno, tradicionalno dobri i bez većih otvorenih pitanja.

Fajonova je napomenula da u BiH imaju oko 100 preduzeća slovenskog kapitala, koji upošljavaju oko 15.000 državljana BiH.

“Drago mi je govoriti sa mladim ljudima u ovoj zemlji. Slovenija je ponudila i veliku pomoć u bilateralnoj saradnji u akademskom segmentu. Oko 1.500 studenata iz BiH, odnosno iz regiona, ima besplatno školovanje u Sloveniji”, zaključila je Fajonova.

Turkovićeva je zahvalila Fajonovoj za nesebični angažman i snažno zagovaranje pozitivne odluke za dodjelu kandidatskog statusa BiH.

“Uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, kandidatski status predstavlja jasan put za BiH, njene građane te ostaje da mi ubrzamo ispunjenje prioriteta koji su postavljeni za kandidatski status koji smo dobili. Ostalo je to sada kao naš dug da se ispuni što prije”, navela je Turkovićeva.

Kaže da BiH sve više usklađuje vanjsku politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU.

Turkovićeva je istakla da je Slovenija kontinuirano podržavala evropski put BiH, ne samo u posljednje vrijeme, nego dugi niz godina, a za Fajonovu je kazala da je bila snaga koja je davala nadu BiH kroz svoje istupe u Evropskom parlamentu.

Fajonova je danas razgovarala i sa članovima Predsjedništva BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh