BiH

Udruženje “Jer nas se tiče“: Vlasti su htjele da deponija trajno ostane na Uborku

Pravna pobjeda izvojevana na Kantonalnom sudu u Sarajevu kojom je poništen Plan prilagodbe za deponiju Uborak, bila je povod za konferenciju za medije u organizaciji Udruženja građana “Jer nas se tiče“ iz Mostara.

Udruženje “Jer nas se tiče“ - pr / haber.ba

Tužba protiv Ministarstva okoliša FBiH odnosila se na prilagodbu upravljanja otpadom na deponiji Uborak, a koja je na koncu bila povoljna po samo Udruženje, a donesena je početkom ovog mjeseca.

– Postojeći plan donesen je samo radi forme, a ne da bi se riješili problemi sa kojima smo suočeni. I presuda navodi na zaključak da je Grad Mostar nastojao nametnuti plan kao trenutno rješenje, a sa stvarnom namjerom da ono na koncu bude trajno i da deponija zauvijek ostane na Uborku. Zbog toga zahtijevamo da se problem hitno riješi i to na zadovoljstvo svih strana, pa i građana nastanjenih u blizini deponije, što bi podrazumijevalo hitnu sanaciju, kazala je aktivistkinja Aiša Mujala.

Kaže i da su aktivisti iskoristili sve moguće pravne mehanizme, te da je nedavna preuda potvrdila opravdanost njihovih zahtjeva.

– Branili su nam da se okupljamo, podizali su milionske tužbe protiv nas, izricali enormne kazne ljudima koji su se samo borili za svoje i zdravlje svoje djece. Podsjećam, 2019. inspekcijskim nalazom je ustanovljeno da deponija nema okolinsku dozvolu, te da se otpad odlaže kršeći standarde zaštite okoliša, napominje Mujala.

Navela je i da je velika nada bilo održavanje lokalnih izbora, odnosno uspostava lokalne vlasti u Mostaru, međutim nada je na koncu donijela razočarenje, jer je prema mišljenju aktivista politika i dalje imala prste prilikom odlučivanja, te je izostao predan rad na sanaciji i izmještanju. Priča o sanaciji i novoj lokaciji se polako stišala, u javnost je lansirana priča o izostanku adekvatne lokacije za novu deponiju.

– Pojavio se i problem popunjenosti deponije na Uborku, pa se sve glasnije pričalo o Planu prilagodbe. U konačnom dokumentu nisu se našle naše primjedbe i zahtjevi, a koji su glasili da se postojeća deponija mora zatvoriti najkasnije za tri godine. Građani i dalje traže zatvaranje deponije, kao i iznalaženje nove lokacije. Do danas nemamo ni slovo o novoj lokaciji, što znači da je gradska vlast bacila dvije godine svog rada, dodaje Mujala.

Nedavna presuda vratila je vjeru u bolje sutra u državi Bosni i Hercegovini, kao i vjeru u bh. pravosuđe o kojem mnogi govore loše. Najavili su nastavak borbe uz poruku da neće biti predaje. Neće ih, poručuju, pokolebati ni tužbe, ni kazne, ni prijetnje, ni šutnja vlasti, a oni će kad tad priznati da nisu dorasli funkcijama koje obnašaju.

Udruženje “Jer nas se tiče“ – pr / haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh