BiH

Numanović: U četvrtak će 27 članica EU dati ‘zeleno svjetlo’ za BiH

Bosna i Hercegovina bi ove sedmice trebala dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, saznaju mediji sa sjedištem u Briselu.

Sead Numanović - n1

Informacija dolazi nakon preporuke Europske komisije u oktobru, kada je blok počeo posvećivati pažnju strateškom značaju regije, piše Euractiv. Sead Numanović, politički analitičar, kaže da BiH može očekivati dobre vijesti.

“Konačna potvrda tih očekivanja je u četvrtak kada bi 27 čelnika vlada zemalja EU to trebali potvrditi i da BiH dobije kandidatski status”, kaže.

Prema informacija od prošle sedmice nakon sastanka ambasadora 27 članica dato je zeleno svjetlo, a među njima i Nizozemska, koja se uz Francusku i Njemačku protivila ubrzanom prijemu zemalja Zapadnog Balkana u EU.

“Nije ništa novo što je Nizozemska bila protiv, oni to rade zbog nekih pravnih dilema. Ima tu rezervi i u Francuskoj i Njemačkoj, ali će sviti dati zeleno svjetlo”, kaže Numanović.

“Desnica EU na nivou Zadruge”

Ističe da desnica u EU nema snagu da spriječi ove procese.

“Desnica u EU je jedna folklorna organizacija. To je na nivou “Zadruge”, rijaliti showa. Desnica nema jedinstvenog stava. To su isuviše sitne snage koje su bučne i uočljive ali ne i jake”, kaže.

Podsjetio je koje su države agitirale za BiH da dobije kandidatski status.

“Najjača podrška koju je BiH u ovom procesu imala je od Slovenije. Tu je i Austrija koja je snažno agitirala. Hrvatska je isto tako vrlo grlato bila za kandidatski status, iako je bilo priča da je Andrej Plenković trebao ucjenjivati status legitimnim predstavljanjem Hrvata u BiH”, dodaje.

Za negativna izvještavanja o napretku BiH kako bi pristupila EU, Numanović kaže da za razliku od Srbije koja još uvijek nije iskrena prema EU, BiH ima najmanje loš izvještaj u tim procesima. Za kraj je dodao da kandidatski status može BiH donijeti novac otvaranjem EU fondova, piše N1.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh