BiH

Christian Schmidt 30. novembra putuje u Brisel kako bi objasnio izmjene Izbornog zakona BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Shmidt će 30. novembra otputovati u Brisel na sjednicu Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta kako bi objasnio izmjene Izbornog zakona BiH.

Christian Schmidt - depo.ba

Zastupnica u Evropskom parlamentu Tineke Strik potvrdila je na Twitteru da će visoki predstavnik u BiH doći na sjednicu odbora te ga je pozvala da povuče svoje izmjene Izbornog zakona.

“Bilo kakve promjene u izbornom sistemu BiH trebaju ukinuti diskriminaciju, a ne dodatno je učvrstiti”, poručila je Strik.

Njen kolega u parlamentu Klemen Groselj očekuje da će Schmidt pojasniti povezanost između njegovih odluka i hvalisanja hrvatske diplomatije da su izmjene izbornog zakona rezultat njihovog lobiranja.

“Donošenje odluka u korist susjedne države isključivo na osnovu ideološke pripadnosti je nedopustivo”, poručio je slovenski europarlamentarac.

Grupa od 25 parlamentaraca iz Njemačke, Francuske i Holandije, uputila je krajem oktobra pismo OHR-u, u kojima se poziva Schmidt da povuče svoje odluke koje se odnose na izmjene Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

“Do takvih učinkovitih reformi treba doći kroz demokratski proces, a ne nametanjem OHR-a”, poručila je tada Strik.

Parlamentarci su pozvali Schmidta da razmotri način na koji koristi bonske ovlasti, ističući da bi OSCE trebao dati mišljenje o nametnutim izmjenama Izbornog zakona, piše Anadolija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh