BiH

Upravni odbor UIO usvojio odluku o minimalnoj trošarini na cigarete

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UO UIO) BiH usvojio je danas Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne trošarine na cigarete i duhan za pušenje za 2023.

Cigarete - nap.ba

Prema usvojenoj odluci, od 1. januara 2023. minimalna trošarina iznosit će 167,50 KM za 1.000 komada cigareta, odnosno 3,35 KM za pakovanje cigareta od 20 komada.

Novom odlukom specifična trošarina ostala je na istom nivou, odnosno 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada dok je minimalna trošarina povećana sa 3,33 na 3,35 KM za isto pakovanje.

Trošarina na duhan za pušenje utvrđuje se u visini od 80 posto minimalne akcize i iznosit će 134 KM umjesto dosadašnjih 133,20 KM po kilogramu.

Porezni obveznici koji se bave prometom cigareta i duhana za pušenje dužni su dostaviti popisne liste sukladno rokovima iz te odluke o čemu se mogu informisati u Službenom glasniku BiH i putem web stranice UIOBiH.

Također, Upravni odbor UIO na današnjoj sjednici dao je suglasnost Upravi za provođenje procesa javnih konsultacija o Prednacrtu Odluke o izmjenama i dopuni Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH, kao i za pribavljanja mišljenja od nadležnih institucija kako bi se o njima izjasnilo Vijeće ministara BiH, saopćeno je iz Ministarstva finasja i trezora BiH, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh