BiH

Američka ambasada upozorila: Koraci ka raspadu BiH nose “teške posljedice”

Bilo kakvi koraci u pravcu raspada Bosne i Hercegovine predstavljaju kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, a sa sobom nose “teške posljedice”, upozorili su iz ambasade Sjedinjenih Američkih Država, dva dana nakon okupljanja u Banjoj Luci na kojem su se čule poruke o secesiji Republike Srpske i njenoj nezavisnosti.

Američka ambasada u BiH - Avaz

Skup je organiziran kao odgovor na zahtjev opozicije za ponovno prebrojavanje glasova za poziciju predsjednika Republike Srpske, koje trenutno sprovodi Centralna izborna komisija BiH.

“Izborna tijela imaju odgovornost osigurati integritet izbornog procesa, uključujući ponovno brojanje glasačkih listića i druge mjere kada to okolnosti zahtijevaju. Sjedinjene Države poštuju pravo na mirno okupljanje i protest. Oni su dio svake demokracije”, kazali su iz ambasade SAD-a.

Međutim, ističu, “nema opravdanja da se na standardne mjere izbornog integriteta i odgovornosti odgovori opasnom i neodgovornom retorikom o secesiji koju smo čuli u ponedjeljak u Banjoj Luci”. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh