BiH

NEVAŽEĆI GLASOVI Na šest biračkih mjesta u Novom Sarajevu davao se glasački materijal bez pečata!?

Na današnjoj sjednici CIK-a prije press konferencije koju su održali istaknut je problem na biračkim mjestim na području Novog Sarajeva. Te nepravilnosti su navedene u izvještaju supervizora.

Kako je rekla Vanja Bjelica-Prutina, član CIK-a, na šest biračkih mjesta u Novom Sarajevu u prvih sat vremena nisu stavljani pečati na glasačke listiće, a takvi listići nisu važeći.

“Sat vremena nisu stavljani pečati. Upravo u prvih sat vremena, u najvećem broju slučajeva, imamo najveću gužvu, što znači da je značajan broj ljudi glasao i da je njihova volja poništena. Ovo je jedna ozbiljna nepravilnost na ovim biračkim mjestima”, kazala je Bjelica-Prutina.

Glasački listić je važeći ako je na njemu vodeni žig, pečat i potpis člana biračkog odbora i ako je pravilno popunjen.

Na području općine Novo Sarajevo za članove Predsjedništva BiH iz FBiH glasale su 29.063 osobe. Jedan od kandidata Željko Komšić koji je nekad bio i načelnik te općine imao je pad broja glasova u odnosu na 2018. godinu za 2.146 iako je bilo samo pet mogućih kandidata za koje se moglo glasati.

U ranijem izbornom ciklusu kada je bilo 11 kandidata za članove Predsjedništva BiH Komšić je dobio 11.691 odnosno najviše od svih kandidata.

Da li su razog tome i poništeni listići sa šest biračkih mjesta naknadno će se utvrditi.

Inače, članovi CIK-a imaju brojne zamjerke na rad biračkih odbora i političke stranke koje delegiraju članove koji ne znaju ni za koje nivoe vlasti se može glasati odnosno “razliku između PS BiH i Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH”. Posebnu zamjerku je imao član CIK-a Vlado Rogić navodeći da umjesto da kandiduju najkvalitetnije kadrove političke stranke rade upravo suprotno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh