BiH

Ured disciplinskog tužioca pokrenuo istragu protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković

Kajmaković je ranije sklonjena iz tužilačkog tima koji je radio na dešifriranju aplikacije Sky jer su određene osobe iz krim-miljea spominjale njeno ime

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH pokrenuo je disciplinsku istragu protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković, koja je nedavno stavljena na crnu listu SAD zbog korupcije i povezanosti s kriminalnim organizacijama, saznaje portal “Avaza”.

Odluka SAD

Saznajemo da je Tužilaštvo BiH glavnoj disciplinskoj tužiteljici Aleni Kurspahić prije nekoliko dana dostavilo novu dokumentaciju vezano za postupanje Kajmaković u određenim predmetima.

– U vezi s vašim upitom, želimo vas informirati da Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) provodi istragu protiv zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Diane Kajmaković – rečeno je iz Ureda disciplinskog tužioca za “Avaz”.

Kako nam je pojašnjeno, o odluci Ureda, u pogledu pokretanja disciplinskog postupka pred disciplinskim tijelima VSTV-a BiH, “javnost će biti obaviještena po okončanju istrage”.

Kajmaković je, podsjećamo, u avgustu odlukom glavnog tužioca Milanka Kajganića prebačena na Odjel za ratni zločin ove pravosudne institucije, a sklonjena je s čela tima za korupciju u Tužilaštvu BiH.

Saradnja s kriminalcima

Kajmaković je ranije sklonjena iz tužilačkog tima koji je radio na dešifriranju aplikacije Sky jer su određene osobe iz krim-miljea spominjale njeno ime.

– Diana Kajmaković kontinuirano podriva demokratiju i vladavinu zakona u Bosni i Hercegovini. Današnje mjere još jednom potvrđuju posvećenost Sjedinjenih Država stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine jer se odnose na osobu koja ima ključnu ulogu u omogućavanju korupcije u zemlji – izjavio je podsekretar za borbu protiv terorizma i obavještajne finansijske poslove u ministarstvu finansija SAD Brajan Nelson (Brian).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh