BiH

Ruska ambasada: Servilnost bošnjačke politike prema Zapadu

Ambasada Rusije žali zbog narušenog konsenzusa u Predsjedništvu.

Ambasada Rusije - RTRS

Ambasada Rusije u BiH saopštila je danas da žaljenje izazivaju težnje pojedinih političkih predstavnika bošnjačkog naroda da se neselektivno, suprotno dejtonskoj proceduri konsenzusa o spoljnopolitičkim pitanjima, pridruže nezakonitim antiruskim ograničenjima.

Takvu servilnost prema Zapadu ne razumijemo ne samo mi, već ni naši brojni sagovornici iz apsolutne većine islamskih država – objavila je Ambasada Rusije na Fejsbuku.

Iz Ambasade Rusije izražavaju razočarenje odlukom pojedinih članova Predsjedništva BiH u vezi sa učešćem na sastanku takozvane krimske platforme, ocjenjujući da je na taj način Sarajevo odustalo od svog prošlogodišnjeg stava da ignoriše ovakav sumnjivi skup.

Rusija je više puta naglašavala da je zatvoreno pitanje državne pripadnosti Krima, a koje je riješeno u punom skladu sa normama međunarodnog prava i voljom naroda poluostrva – naveli su iz ruske Ambasade u BiH i napominju da nikakvi pokušaji, praćeni glasnom propagandom, ne mogu promijeniti svršeni čin.

Stav određenih političara iz BiH koji se deklarišu kao antifašisti ocijenjen je iz ruske Ambasade kao nelogičan, budući da oni “ne vide nacističku komponentu u djelovanju zvaničnog Kijeva“.

Iz Ambasade ističu da Rusija u svojstvu garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma nije zainteresovana za destabilizaciju BiH i da priče o takozvanom malignom uticaju Moskve raspiruju zapadni oponenti koji nastoje da zadrže BiH u potlačenom stanju.

Navodeći da Moskva djelima pokazuje koje prednosti mogu izvući i privredni subjekti i obični građani BiH od ravnopravne i obostrano korisne saradnje sa Rusijom, iz ruske Ambasade napominju da su svi partneri Rusije iz BiH pozvani da budu razumni i uravnoteženi.

U suprotnom, odgovornost za sve posljedice hipotetičkog pogoršanja bilateralnih odnosa snosit će oni koji se rukovode ne osnovnim interesima svojih naroda i građana, nego nalozima spoljnih mentora – poručuju iz Ambasade Rusije u BiH, piše RTRS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh