BiH

Visoki predstavnik u BiH traži da čelnici Federacije BiH imenuju ustavne sudije

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt uputio je pismo u kojem od predsjednika i dva potpredsjednika entiteta Federacije BiH traži da čim prije imenuju četiri suca u Ustavnom sudu entiteta.

Christian Schmidt - depo.ba

U pismu, upućenom predsjedniku FBiH Marinku Čavari i potpredsjednicima Meliki Mahmutbegović i Milanu Dunoviću, Schmidt piše kako je “razočaran njihovim propustima da ispune obaveze i postupe u skladu s Ustavom FBiH”.

Od 2019. godine nisu imenovani suci Ustavnog suda jednog od dva entiteta u BiH jer predsjednik FBiH i član demokratske zajednice u BiH Marinko Čavara odbija predložiti suce s liste kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.

Zbog ovoga je Čavara od juna 2022. godine na američkoj listi sankcioniranih osoba.

U pismu koje je Radio Slobodna Evropa dobio na uvid, visoki predstavnik Schmidt potcrtava da će i dalje biti jako angažiran na ovom pitanju imenovanja sudaca te da problem shvata vrlo ozbiljno i kao prioritet za rješavanje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh