BiH

Schmidt pozdravio promjenu naziva ulica u Mostaru i pozvao druge gradove da urade isto

VIsoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Christian Schmidt pozdravio je odluku Gradskog vijeća Mostara da ukloni kontraverzne nazive ulica.

Christian Smidh - Voanews

“Visoki predstavnik pozdravlja odluku Gradskog vijeća Mostara da se ukinu kontroverzni nazivi ulica povezanih sa ideologijom Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svjetskom ratu, te da se nađu odgovarajuća nova imena koja nadilaze podjele i daju osjećaj ponosa u svakom građaninu Mostara,” stoji u saopćenju.

Visoki predstavnik je također pozvao i druge gradove i općine u Bosni i Hercegovini koje imaju nazive ulica ili javnih ustanova po kontraverznim ličnostima da prate primjer Mostara i učine isto.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH je također pozvala Sarajevo i Banja Luku da se ugledaju na Mostar i promjene “nečasna imena” ulica.

Gradsko vijeće Mostara donijelo je Odluku o promjeni naziva šest spornih ulica u Mostaru koje su nosile imena po dužnosnicima režima Nezavisne Države Hrvatske. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh