BiH

Šarović tvrdi: Dodik treba da zaustavi Alkalaja u UN

Ministar BiH pri UN iskače izvan ustaljene vanjske politike BiH jer je potrebno da za bilo koji svoj potez zatraži stav Predsjedništva BiH, istakao je

Predstavnici RS u bh. institucijama moraju zaustaviti djelovanje ambasadora BiH u Ujedinjenim nacijama Svena Alkalaj, koji na svoju ruku najavljuje pokretanje inicijative osude genocida u Srebrenici u UN, kaže predsjednik SDS Mirko Šarović.

On smatra da bi zbog ozbiljnosti situacije član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltij morali otputovati u NJujork i zatražiti da se zvanični stavovi politike BiH predstave Skupštini UN.

– Vidio sam da je Dodik uputio neko pismo. Republika Srpska od kukanja na javnom servisu i priča za domaću javnost nema nikakve koristi. Potrebna je odlučna akcija onih koji imaju ovlaštenja i kredibilitet da predstavljaju naš narod u institucijama na nivou BiH, a to su Dodik i Tegeltija – kazao je Šarović.

On je istakao da Predsjedništvo BiH donosi odluke o vanjskoj politici zemlje, a da je uloga ministara samo da provode donesene oluke.

– Ministar BiH pri UN iskače izvan ustaljene vanjske politike BiH jer je potrebno da za bilo koji svoj potez zatraži stav Predsjedništva BiH. On čini suprotno i Dodik i Tegeltija moraju zaustaviti bezakonje i neustavno djelovanje Alkalaja – kategoričan je Šarović.

On smatra da je ova situacija veliki ispit za ljude iz vlasti koji predstavljaju RS.

– Ovakva rezolucija je i ranije pokretana u Vijeću sigurnosti UN, a smatram da je ova sa većim dometom. Ako se dozvoli da stvari idu ovim putem, rekao bih da je ravna udaru koji je bio sa nametanjem Inckovog krivičnog zakona – kazao je Šarović, saopćeno je iz SDS-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh