BiH

Federacija BiH izdvaja dva miliona KM građanima za vaučere i putovanja

Ove godine, pet miliona KM iz federalnog budžeta bit će uloženo u razvoj turizma, od čega će dva miliona KM biti dato građanima za vaučere i putovanja, izjavila je ministrica okoliša i turizma Federacije BiH Edita Đapo.

Mostar - Bljesak

– U federalnom budžetu je izdvojeno pet miliona KM za podršku i poticaj razvoju turizma u FBiH i razvoju cjelokupne turističke privrede Federacije. Ministarstvo je izradilo Odluku o usvajanju programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele. Prema njoj, dva miliona KM bi se izdvojilo kao pomoć građanima kroz vaučere za putovanja, te razvoj zimskog i ruralnog turizma, kazala je ministrica Đapo, objavljeno je na sjatu Ministarstva.

Ona je takođe dodala da je rpedviđena i podrška za skijalište u Ponijerima kod Kaknja.
– Ovih dana smo iz Parlamenta FBiH dobili inicijativu koju je potpisalo 78 zastupnika da se 1,5 miliona KM izdvoji za ski-lift na Ponijerima. S obzirom da je ovo skijalište u Zeničko-dobojskom kantonu, blizu Kaknja, a imajući na umu zelenu tranziciju i transformaciju koja se mora sprovesti u narednom periodu i, pored toga uzimajući u obzir činjenicu da se radi o zastarjelom ski-liftu koji predstavlja opasnost po život domaćih i stranih turista, predložili smo Vladi FBiH da prihvatimo ovu inicijativu i ispoštujemo zahtjev parlamentaraca”, kazala je Đapo.

Ona je takođe podsjetila da je martu prošle godine stupio na snagu novi Zakon o zaštiti okoliša FBiH na čije usvajanje se dugo čekalo u Parlamentu Federacije BiH,a koji podrazumijeva provedbu pet važnih direktiva Evropske unije.

– Ovim zakonom i podzakonskim aktima, uredbama i pravilnicima, napravljena je prava revolucija u reformama ovog sektora te da to već osjeti privreda, a pogotovo mala i srednja preduzeća, poručuila je Đapo.

Ove godine BiH očekuje veći priliv turista.

– Sa terena dobivamo informacije da je već cijelo ljeto bukirano. Sigurna sam da će ovo biti dobra godina, jer su svi željni putovanja nakon COVID-19, a pogotovo naša dijaspora. Naravno, agresija Ruske Federacije na Ukrajinu utiče na priliv gostiju sa Dalekog Istoka, ali ćemo zbog direktnih aviolinija imati dosta turista iz Perzijskog zalijeva, EU i regiona, ističe Đapo.

Kazala je kako je Strategija razvoja turizma FBiH već pripremljena, te da je u završnoj fazi, prenosi indikator.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh