BiH

ISPRATILI SMO NAJDRAŽEG GOSTA: PUCNJEM TOPA SA ŽUTE TABIJE OZNAČEN KRAJ MUBAREK MJESECA RAMAZANA

Čuvenim pucnjem topa sa Žute tabije iznad Sarajeva, koji je označio vrijeme posljednjeg iftara za 2022. godinu, ispraćen je mubarek mjesec ramazan.

Top sa Žute tabije označio početak mjeseca ramazana - Twitter

Tokom proteklih 30 dana muslimani su kroz svakodnevni post i ibadete iskazivali bogobojaznost i izvršavali propisane dužnosti, kako bi se što više približili Allahovoj dž.š. milosti i oprostu, ali i razvili osjećaje samilosti, brige, poštovanja i razumijevanja jednih prema drugima.

Najdraži gost nam je sa sobom također donio vrijednosti dobročinstva, sabura, strpljenja, te duhovne i moralne snage da se mnogo jači i spremniji izborimo sa predstojećim iskušenjima do idućeg ramazana.

Uz dove da u dobrom zdravlju i sveopćem stanju dočekamo novi, ispostili smo ovogodišnji odabrani mjesec.

Ramazan je ove godine protekao u znaku onih predpandemijskih, čemu je doprinijelo znatno poboljšanje epidemiološke situacije i ukidanje restriktivnih mjera, tako da smo ponovo svjedočili blagodatima masovnih namaza, teravija i iftara.

Odlazak ramazana ujedno je najava dolaska novog dragog gosta – Ramazanskog bajrama. Bajram-namaz će se ove godine klanjati u ponedjeljak, 2. maja u 6.17 sati. prenosi “Hayat“.

Centralna bajramska svečanost Islamske zajednice u BiH bit će održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje će bajramsku hutbu kazivati reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Nakon sabah-namaza, koji će se klanjati s početkom u 5.00 sati, bit će održan svečani program u izvedbi poznatih učača Kur’ana, ilahija i kasida, s početkom u 5.20 sati – saopćeno je iz IZBiH.

Prigodan vaz ovom prilikom održat će prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije hfz. Mensur-ef. Malkić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh