BiH

Čović: Nema uslova za održavanje izbora, ovo je neviđena blokada bh. institucija

Nakon što je otkazana današnja hitna sjednica Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine o kojoj se trebalo govoriti o izmjenama Izbornog zakona, a nakon što SDA delegati nisu došli, obratio se Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda PSBiH koji je i sazvao prvobitno tu sjednicu.

Dragan Cović - N1

Naglasio je da mu je žao što danas nije mogla biti organizovana 10. hitna sjednica Doma naroda.

“Uvjeren sam da ovo što su kolege iz jednog dijela bošnjačkih stranaka uradili, s obzirom na to da je sjednici prisustvovalo 10 predstavnika u Domu naroda Parlamenta BiH, od toga pet predstavnika hrvatskog, četiri srpskog i jedan bošnjačkog naroda. S obzirom na to da ja to mogu doživjeti kao klasičnu blokadu institucija i država BiH ili opstrukciju rada Parlamenta na način kakav dosad nije viđen. Žao mi je što se to desilo i stoga smo mi danas, s obzirom na to da smo i ranije predvidjeli da će se desiti blokada, zakazali za sutra hitnu sjednicu u 10:00 sati sa istim dnevnim redom”, kazao je Čović.

Rekao je da je bio siguran da će se sjednica održati onda kada je i zakazana.

“Bez ublažavanja, ovo je neviđena blokada institucija BiH. Jer neko vrlo jasno pred sjednicu Doma naroda izađe i kaže jer mu se nešto ne sviđa na sjednici. Na sjednicu se izađe i kaže se šta ti se ne sviđa. Bio sam uvjeren da će danas biti ovdje svi i iznijeti svoje stavove. Naravno oni mogu biti različiti, može se glasati kako ko želi. Dao sam priliku za dogovor da stvorimo ambijent i jedan demokratski okvir da se izbori mogu održati kao takvi. Ja i dalje stojim iza toga da ne postoje formalno-pravni preduslovi da se opći izbori u BiH mogu održati, a to najbolje govori ponašanje kolega iz SDA i onih koji su ih pratili. To najbolje govori o tome šta se želi uraditi od BiH i u kakvu ona krizu ulazi”, poručio je Čović. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh