BiH

Svečano otvoren Sajam gospodarstva u Mostaru

Nakon dvije godine pauze uzrokovane pandemijom COVID-a 19, Mostaru se vratio Sajam gospodarstva, koji se ove godine održava po 23. put.

Sajam gospodarstva u Mostaru / PR - Haber.ba

Svečanoj ceremoniji otvaranja u Paviljonu jedan prisustvovalo je više stotina posjetilaca, a prisutnima su se obratili direktorica Sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Mario Kordić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, te gosti – premijerka Srbije Ana Brnabić, premijer Hrvatske Andrej Plenković i ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto, koji je Sajam proglasio otvorenim. Mađarska je inače ovog puta zemlja partner Sajma.

Bošnjak je tokom obraćanja najavila brojne podsajamske manifestacije, mnoštvo poslovnih konferencija, naučnih skupova, te okruglih stolova.

– Počašćeni smo što je Mađarska naša prijateljska zemlja partner Sajma ove godine. To je potvrda da se naša saradnja razvijala od samih početaka, ali i da smo radili kvalitetno, poručila je Bošnjak.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić je podsjetio da je za organizaciju i ovog puta bio potreban veliki trud, posebno zahvalivši Mađarskoj koja je partner Sajma.

– Duboko sam uvjeren da će partnerstvo značiti i veću povezanost i više koristi u budućoj saranji. Mostarci i Mostarke su ponosni na Sajam. To je brend koji okuplja najbolje. Sve to obavezuje da i dalje svi doprinosimo razvoju Sajma. Sajam je i primjer za budući razvoj društva, rekao je Kordić.

sajam gospodarstva u Mostaru / PR – Haber.ba

Premijerka Srbije Ana Brnabić poručila je da Srbija i Bosna i Hercegovina zajedno mogu doprinijeti boljem življenju u regionu.
– Ono što je posebno važno je da se robna razmjena Srbije i Bosne i Hercegovine udvostručila i da je karakteriše rast. Na trećem smo mjestu po visini direktnih ulaganja u Bosnu i Hercegovinu. Veoma je važno ulagati i u infrastrukturu, pa smo se orpedjelili za gradnju autoputa koji će spojiti Sarajevo i Beograd iz dva pravca, a nedavno smo otvorili i još jedan granični prijelaz, kazala je Brnabić.

Sajam gospodarstva u Mostaru / PR – Haber,ba

Sajam ima veliku važnost i prema mišljenju premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića. I on je iskazao zadovoljstvo činjenicom da je Mađarska zemlja partner Sajma u Mostaru.

– Ovo je vrijeme u kojem smo svi u fazi oporavka. Evropska unija dala je šansu ekonomijama država članica da na najbrži način dođu do nivoa od prije pandemije i ojačaju privrede, poručio je Plenković.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto rekao je da je posebno počašćen što je Mađarska zemlja partner, te da ova zemlja ima razumijvanje za zemlje zapadnog Balkana. Izrazio je nadu da će Bosna i Hercegovina uskoro dobiti kandidatski status u Evropsku uniju, te Sajam proglasio otvorenim.

Više od polovine izlagača je iz Bosne i Hercegovine, a tu su i štandovi izlagača iz Turske, Austrije, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Poljske i Izraela. Pored izložbenog dijela, do kraja Sajma u planu je i bogat konferencijski i kulturno-zabavni program.

Sajam gospodarstva u Mostaru / PR – Haber.ba


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh