BiH

Džaferović: Nedopustiva prijetnja Rusije Bosni i Hercegovini

Izjava ruskog ambasadora u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova da će Rusija reagirati u slučaju članstva BiH u NATO savezu, te spominjanje Ukrajine u navedenom kontekstu, predstavlja nedopustivu prijetnju i nasrtaj na suverenitet Bosne i Hercegovine, izjavio je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Šefik Džaferović - Twitter

“Bosna i Hercegovina je suverena država koja će odluke o vlastitoj budućnosti donositi samostalno, na osnovu svog Ustava i zakona, vodeći računa o volji i interesima svojih građana, a ne tuđim interesima. Rusija ne može sebi prisvajati pravo da odlučuje o budućnosti Bosne i Hercegovine”, navode je Džaferović u reakciji na izjavu ambasadora.

Svoj dosadašnji euroatlantski put, dodaje, Bosna i Hercegovina je trasirala odlukama svojih institucija u demokratskoj proceduri, uključujući i zahtjev za članstvo u NATO-u, saopćeno je iz Džaferovićevog Kabineta.

Američka ambasada u BiH danas je također reagovala je na prijetnje koje je ruski ambasador u BiH izrekao u intervjuu za FTV koji je emitovan 15. marta ove godine.

Iz Američke ambasade kažu da su ovakve prijetnje neprihvatljive i neodgovorne.

“Posljednje prijetnje ruskog ambasadora prema BiH su opasne, neodgovorne i neprihvatljive. Nijedna treća strana nema pravo glasa u sigurnosnim dogovorima između NATO-a i suverenih zemalja“, kazali su iz Ambasade SAD-a u BiH i dodali:

“Nastavit ćemo da stojimo snažno uz BiH za vrijeme poduzimanja potrebnih koraka kako bi osigurala članstvo u Euro-Atlanskom savezu nacija“.

Jedan od prvih koji je osudio izjavu ambsadora Kalabuhiva je bio i predsjedavajući državnog predsjedništva Željko Komšić.

“Najoštrije osuđujem prijetnje koje je ambasador Ruske Federacije u BiH iznio komentarišući mogućnost da Bosna i Hercegovina postane članicom NATO-a. Poruka ruskog ambasadora da će uslijediti reakcija Rusije, pri čemu se navodi primjer Ukrajine nad kojim Rusija vrši agresiju je nedvosmislena, ali istovremeno i neprihvatljiva za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Komšić. prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh