BiH

Ministri vanjskih poslova EU danas o BiH

Situacija u Bosni i Hercegovini bit će tema današnjeg sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije, najavljeno je iz EU.

Ministri vanjskih poslova EU - Vijesti.ba

Kako su naveli u saopćenju, BiH se suočava sa jednom od najdubljih političkih kriza od kraja rata 1995. godine.

Vijeće je izrazilo žaljenje zbog produžene političke krize u BiH, navedeno je na stranici EU.

Visoki predstavnik EU za sigurnost i vanjsku politiku Josep Borrell pozvao je 11. februara sve lidere u Bosni i Hercegovini da nastave ozbiljan i smislen dijalog da bi se osiguralo dugoročno i održivo rješenje aktuelne političke krize u zemlji.

Ministri će razgovarati i o ruskom vojnom nagomilavanju nedaleko od Ukrajine i o evropskoj sigurnosnoj situaciji.

Jedna od tema bit će i takozvana klimatska diplomatija uz napomenu da se nijedna zemlja na može sama boriti protiv klimatskih promjena i da se upravo zato angažuje EU.

Rješavanje klimatskih promjena i podsticanje ambicioznih klimatskih mjera su u centru napora EU u vanjskim odnosima.

Evropskim zelenim dogovorom /European Green Deal/ EU je obnovila svoju posvećenost da vodi svojim primjerom, postavljajući se kao globalni lider u klimatskoj politici i akciji.

Sastankom će predsjedavat Josep Borrell, prenose Vijesti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh