BiH

INZ savjetuje: Kako pripremiti organizam za novu sezonu proljetnih alergija

Alergije i alergijske bolesti danas možemo nazvati bolestima modernog doba, jer njihova učestalost unazad više od 50 godina značajno raste na globalnoj razini, posebno u razvijenim zemljama gdje danas pogađaju jednog od četiri stanovnika.

alergija na polen _ INZ

Ono što je iznimno važno je pripremiti organizam na period alergija, a sada je idealno vrijeme, jer priroda još uvijek miruje, ističu stručnjaci Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Sezonski alergeni, prvenstveno misleći na one koje udišemo (polen), počinju s prvim danima proljeća, te nastavljaju svoj utjecaj tokom ljeta i jeseni, zbog čega je bitno poznavati njihovu raspodjelu i povezanost tokom sezone što nam omogućuje da ih izbjegavamo, a što je i jedna od prvih smjernica antialergijske terapije.

Ojačati imunitet

– Alergija počinje izloženošću alergena preko disajnog sistema, probavnog sistema ili kože, nakon čega se pokreće serija događaja koji kreira alergijsku reakciju. U cilju pripreme organizma za polenske alergije potrebno je izbjegavati sve ono što slabi imunitet. Faktori koji najviše utječu na slabljenje imuniteta su nepravilna prehrana, stres, konzumiranje alkohola i stimulativnih sredstava, duga upotreba lijekova, te nedovoljan san, navodi Lejla Baručija iz INZ-a.

U periodu koji je pred nama, osobe koje mogu ili već imaju probleme sa alergijama trebaju intenzivnije konzumirati namirnice kao što su agrumi, kupus, paprika, kelj, paradajz zbog vitamina C koji ima ključnu ulogu u jačanju imuniteta. Kao izvor visokokvalitetnih proteina, željeza i selena je nemasno meso, riba, mahunarke, orašasti plodovi. Bitno je napomenuti da postoji mogućnost križne alergijske reakcije nutritivnih i inhalatornih alergena, te je potrebno namirnice konzumirati kuhane ili pečene, izbjegavati konzumirati sporne namirnice u cjelovitom obliku.

Beta karoten je prirodni izvor vitamina A ima antioksidativno djelovanje, a nalazimo ga u određenom povrću (mrkva, špinat, brokule) bitan je za smanjenje jačine fotosenzitivnih alergijskih reakcija. Cink je esencijalni mineral koji stimulira stvaranje imunosnih stanica, smanjuje intenzitet alergijskih reakcija.

Vitamin C u kombinaciji sa kalcijumom smanjuju lučenje histamina. Histamin je odgovoran za kihanje, oticanje, suzenje očiju, začepljenost nosa i slične reakcije. Vitamin D smanjuje šansu za razvoj alergija zbog svog uticaja na imuni sistem. Također može ublažiti simptome atopijskog dermatitisa.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh