BiH

SCHMIDT OŠTRO ODGOVORIO: IZBORI ĆE SE ODRŽATI!

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poziva sve političke snage u državi da konstruktivno rade na novom Izbornom zakonu, ističući da će opći izbori biti održani na jesen 2022. godine sa ili bez novog izbornog zakona.

Christian Schmidt - Faruk Zametica (N1)

Izbori moraju odražavati volju birača, a moderan izborni zakon koji osigurava transparentne izbore po utvrđenim demokratskim standardima i u skladu sa odlukama Evropskog suda za ljudska prava je u interesu svih”, kazao je Schmidt.

Naglasio je da postoji važeći Izborni zakon koji precizno uređuje izbore.

U slučaju da ne bude izmjena Izbornog zakona, izbori će biti održani na jesen 2022. godine u skladu sa odredbama postojećeg zakona. O tome nema pregovora. Demokratija funkcionira po unaprijed određenim pravilima, a pogotovo izbori ne smiju postati predmet političkog manevriranja. Slobodni, jednaki i pošteni izbori su srž demokratije”, rekao je visoki predstavnik.
Podsjećamo, stranke koje čine HNS, ali i pojedini političari iz SNSD-a u nekoliko navrata su rekli da ukoliko ne dođe do izborne reforme upitno je održavanje izbora, a čak su i najavljivali bojkot. prneosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh