BiH

Mehmedović: Po svaku cijenu ove godine održati Opće izbore

Državni parlamentarac SDA Šemsudin Mehmedović je na današnjoj sesiji Kruga 99 govorio o tome kako bi se trebala riješiti kriza u Bosni i Hercegovini. Jedan je od onih koji misle da Opći izbori moraju biti ove godine.

Ocijenio je da je kriza odraz, kako je naveo, najizraženijih aktivnosti desničarskih politika. Za njega međunarodni predstavnici pokušavaju u Bosni i Hercegovini ostvariti još jedan karijerni uspjeh, a na štetu, kako je rekao, bosanskog bloka.

“Međunarodni predstavnici-diplomate koji žele još jedan uspjeh u svojoj diplomatskoj karijeri vide šansu u prijetećim nastupima prema bosanskom bloku da se prihvati rješenje koje predlaže HDZ, ali podržano od Hrvatske i još nekih članica Evropske unije”, izjavio je.

Smatra da osim Hrvatske i Srbije u, kako je istakao, razbijanju Bosne i Hercegovine učestvuju i Mađarska i Poljska. Prema njegovim riječima, novac za retrogradne politike u Bosni i Hercegovini se pokušava osigurati iz fondova EU, i to preko Mađarske i njenog premijera Viktora Orbana.

Govoreći o rješavanju krize u Bosni i Hercegovini, pozvao je međunarodne aktere na konkretno djelovanje, implementiranje presuda domaćih i međunarodnih sudova i proglašavanje posljednjih odluka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) ništavnim.

Mehmedović se posebno osvrnuo na uslove za nastavak pregovora o izmjenama Izbornog zakona.

“Pregovori o izbornom procesu i Izbornom zakonu trebaju polučiti evropska, demokratska rješenja. Ne smije se dopustiti da revizionizam nadjača postignute reforme u jačanju države. Uslov daljih pregovora mora biti ispunjenje 14 prioriteta nužnih za pristup Bosne i Hercegovine EU. Po svaku cijenu treba održati Opće izbore ove godine, čime će se promijeniti politička struktura i otvoriti mogućnost personalnih promjena, novih ideje i pozitivnih učinaka na politički sistem”, mišljenja je.

Zaključio je i da, kako je izjavio, stranke bosanske orijentacije moraju imati visok stepen saglasnosti za očuvanje Bosne i Hercegovine. prneosi “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh