BiH

KS: 595 pozitivnih, četiri osobe preminule

U Kantonu Sarajevo danas je registrovano 595 osoba pozitivnih na koronavirus, od 2.074 obrađena testa. Preminule su četiri osobe, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Koronavirus - Zena.blic.rs

Poređenja radi, jučer, 12. januara, je u ovom kantonu registrovano 507 osoba pozitivnih na koronavirus, od 1.781 obrađenog testa. Preminula je jedna osoba.

Kako su naveli u Vladi Kantona Sarajevo, u posljednja 24 sata oporavile su se 422 osobe. Na bolničkom liječenju je 147 pacijenata, od kojih je 135 s akutnom infekcijom, dok su ostali postcovid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 72,79 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) liječi se 99 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 48. Na respirator je priključeno 14 osoba, sedam ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj podršci disanju sedam pacijenata.

U Kantonu Sarajevo je 3.529 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji su 5.034 osobe. Od početka pandemije u registrovane su ukupno 75.733 osobe koje su bile pozitivne na koronavirus, a njih 70.520 je izliječeno.

“U proteklih sedam dana prosječan broj pozitivnih je 499, dok sedmična incidenca, odnosno broj pozitivnih na 100.000 stanovnika, iznosi 829”, podaci su kantonalnog Zavoda za javno zdravstvo.

U Covid ambulantama kantonalnog Dom zdravlja pregledana su 584 pacijenta, od kojih su tri transportovana na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid ambulantama uzeta su 2.142 PCR brisa.

Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u od 7:30 do 20 sati.

Covid pozivni centar je imao 1.070 poziva, dok su u Covid ambulantama obavljena 644 telefonska razgovora s pacijentima. Proteklog dana u Kantonu Sarajevo vakcinisane su 1.574 osobe.

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje drugih osoba. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji te ih pozivaju da i dalje poštuju propisane higijensko-epidemiološke mjere, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo, prenose Vijesti.ba.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh