BiH

Plenković: Čović je otklonio dileme – u Srebrenici je bio genocid, to je stav svih Hrvata

Delegacija Vlade Republike Hrvatske predvođena predsjednikom Andrejom Plenkovićem seriju sastanaka u Bosni i Hercegovini okončala je sa predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Čović i Plenković - Haber.ba

Razgovarano je o aktualnim političkim temama, a današnji domaćin Dragan Čović zahvalio je gostima koji su, kako je naveo, čitav jedan dan posvetili Bosni i Hercegovini. Plenković je, kako je rekao, jedan od najvećih prijatelja BiH, koji nam je za deset godina omogućio puno toga, što sami bh. političari nisu mogli.

To je i sam čin predaje zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji. Ponovo je došao da nas kao prijatelj ohrabri na sastancima oko izvšne i zakonodavne vlasti, kako bismo naoravili red i postigli dogovor, odnosno okašali put kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, uz pripremu za izbore na tragu legitimnog predstavljanja. Došao je i da bi nam hrabro kazao da se dogovorimo uz pitanje šta nam Hrvatska može pomoći. Odavno nismo imali optimistično raspoloženje kao danas, rekao je Čović nakon sastanka.

Plenkovića je obradovalo do što je od predstavnika različitih stranaka koje djeluju u HNS-u čuo jasnu i snažnu poruku političkog koncenzusa. BIH je u krizi, naveo je, posebno u pogledu normalnog funkcionisanja, rada Vijeća ministara i Parlamentarne skupštine, dok koncenzus oko Izbornog zakona još nije donesen.

Poruka je jasna i temelji se na ustavnom okviru BiH. Važno je da smo razumjeli kako je to zajednička linija svih hrvatskih stranaka. Zalaganje za koncenzus unutar BiH u kojem bi Hrvati imali legitimne predstavnike je vrlo važno. S te strane ćemo na tragu današnjih sastanaka nastaviti podsticati ostvarivanje koncenzusa i dogovor koji će omogućiti kvalitetno funkcioniranje institucija BiH, rekao je Plenković.

Novinare je zanimao i Plenkovićev stav oko nedavnog glasanja delegata HDZ-a BiH u Domu naroda o povlačenju Zakona o negiranju genocida.

Mislim da je Dragan Čović do kraja pismom koje je poslao otklonio i najmanju sumnju da kod njega, ali i kod HDZ-a postoji bilo kakva dvojba oko karaktera zločina u Srebrenici. To je genocid i takva dvojba ne postoji ni u Vladi Hrvatske, niti kod političkih predstavnika Hrvata u BiH. Pismo je u cjelosti zatvorilo tu temu, odgovorio je.

Na kraju je rekao kako u BiH uvijek dolazi kao susjed, prijatelj i kao neko ko se zalaže za ovu zemlju i za sva tri naroda, odnosno one koji žive tu.

Nemamo druge politike osim da budemo pozitivni i nastojimo slati poruke mira, saradnje, stabilnosti i smanjivanja napetosti. Kada se razgovara o BiH naši evropski partneri gledaju u nas i očekuju šta ćemo reći. Naša uloga je ponekad i uloga dodatnog pojašnjenja. Zato mislim da su ovi razgovori pridonijeli smirivanju tenzija. Sa zadovoljstvom ću u Evropskom vijeću izvijestiti kolege o mom dojmu i posjeti BiH, te im ukazati koliko svi moramo biti fokusirani na BiH. Što kažemo tamo, ljudi će uzeti u obzir i znati da to govorimo kao prijatelji. Želimo da se riješi anomalija koja postoji od 2006. i muči Hrvate u BiH. Kada bi se to riješilo, mislim da bismo imali sve mogućnosti da BiH dobro funkcionira, a da Hrvatska tu bude akter koji će je podržavati u svim aspektima, rekao je na kraju Plenković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh