BiH

Rudari se okupili i u Zenici i ponovili svoje zahtjeve, podržali ih i Zeničani

Veliki broj rudara, ali i Zeničana večeras su se okupili pred kapijom rudnika Stara jama. Građani su pružili podršku, a rudari ponovo iznijeli svoje zahtjeve i poručili da ne odustaju od njih.

rudari Tuzla -Zenicablog

Jedna od glavnih tema na ovom večerašnjem okupljanju bio je Admir Andelija, direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, čiju ostavku rudari traže i to je jedan od osam ključnih zahtjeva koje su uputili nadležnima.

“Gospodine Andelija, nije Sindikat osam predsjednika sindikalnih podružnica rudnika u koncernu. Sindikat je ono što si vidio 23. novembra u Sarajevu pred zgradom Vlade Federacije BiH. I naš sindikat radi onako kako mu radnici kažu, a ne kao tvoj kako mu ti kažeš, koji je došao onaj dan s tobom gore u ponoć na sastanak kojem nismo htjeli prisustvovati”, poručili su sa protesta.

Naglasili su još jednom da nema odustajanja.

“Nema predaje. Zahtjevi su jasni i glasni, samo da se rudari ne bune. Ovaj sporazum koji smo jučer uradili, sve je usaglašeno sa vladom, ali je kočnica Andelija”, poručili su.

Osim u Zenici, rudari su večeras na ulice izašli i u Tuzli, Brezi i Kaknju. Poručili su da ne odustaju te da će istrajati u svojim zahtjevima.

Podsjetimo, rudari uvezani radni staž, kontrolu kalorisanja uglja u termoelektranama, potpunu realizaciju Sporazuma iz maja ove godine, potpuno poštivanje Kolektivnog ugovora, zatim zahtjev za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede Admira Andelije i svih direktora koji su pustili ove Pravilnike i utvrđivanje minimalne plate u iznosu od 1.000 KM. prneosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh