BiH

CNN uvrstio Mostar u najljepše male gradove u Evropi

CNN je objavio listu najljepših malih gradova u Evropi na kojoj se našao i Mostar.

Mostar - Twitter

Ovaj medij piše kako Stari most koji su izgradili Osmanlije u 16. stoljeću, dugo se smatrao jednim od najboljih primjera balkanske islamske arhitekture. Uzdignut visoko preko rijeke Neretve, to je jedna od najpoznatijih znamenitosti na Balkanu, a tradicionalno lokalno stanovništvo skače s mosta. Danas je to stanica na Svjetskoj seriji Red Bull Cliff Diving.

“Most su srušile hrvatske snage u novmebru 1993. tokom rata u Bosni i Hercegovini. Rekonstruirani most izgrađen je 2004. godine, a Mostar je danas omiljeno odredište u Bosni i Hercegovini i popularan jednodnevni izlet iz Dubrovnika”, naveli su na CNN-u.

Na popisu našli su još dva grada iz bivše Jugoslavije, hrvatska Korčula i slovenački Piran, prenosi Novi.

Lista najljepših malih gradova Evrope sadrži još gradove Giethoorn (Nizozemska), Guimaraes (Portugal), Roscoff (Francuska), Anghiari i Mazara del Vallo (Italija), Nafplio (Grčka), Clovelly (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Dinkelsbuhl (Njemačka), Kenmare (Irska), Reine (Norveška), Regencos (Španija) i Tarnow (Poljska).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh